Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första kullen studenter från friskolan Nytorp: "Nu är vi igång"

 
Student 2016
Visa alla artiklar

De sista anhöriga kilar in genom den lövade kyrkporten medan klockarna ringer in det historiska ögonblicket. Det är dags för den första generationen elever från friskolan Nytorp att ta studenten.

Tretton elever, tonvis med blomster och tindrande ögon – såklart var det full feststämning framför kyrkan efter avslutningsceremonin för naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk. Inga kalvlika grönbetessprång men försiktiga steg tog den lilla skaran studenter ut till alla de som väntade på att få uppvakta.

– Det känns bra, att det äntligen är över. Jag vet inte vad jag ska göra nu men funderar på att plugga vidare till fritidslärare, säger Ellinor Wallin som gick grenen maskin.

Dessförinnan hade alla lyssnat till sånger och tal och tillsammans stämt i med Den blomstertid nu kommer. Dessutom hade eleven Ida Bååth från Arbrå utsetts av Hushållsgillet i Bollnäs till att få stipendiet ur Bollnäs frörenseriförenings fond, för visat intresse och förkovran.

Läs också: Kor är det bästa som finns – för både mor och dotter

Pär Höglund är rektor på skolan och han vidrörde de dubbla känslor som en skolavslutning innebär – att det är både glädje och sorg i den stunden.

– Ni är den första klassen i Nytorps friskolas historia som gick här. Nu är det dags för er att ta tag i resten av era liv. Vi som blir kvar här vill att ni ska ha ett bra liv. Ett gott liv där ni får ägna er åt nåt ni tycker är spännande.

Läs också: Lantbruk tycks locka allt fler

Representanter ur lärarlaget fick också ordet. Det gav många humoristiska rader att skratta åt både för elever och andra närvarande. Ylva Wramming tog bland annat upp en betraktelse från klassrummet över hörlurarnas dubbla funktioner, att de både ger ljud och stänger ute annat. Och levererade ett sista fakta ur historieboken, ett ämne som tydligen fastnat i olika grad hos eleverna.

– Engelbrekt Engelbrektsson slogs för övrigt ihjäl den 4 maj, men för rätt länge sedan.

Klassföreståndare Anders Schön tog med den årliga rapporten Sortförsök i mellersta Sverige upp i talarstolen. Det går visst att dra paralleller mellan tonåringars tillväxt och sädesslagens – på höjden eller lite mer yvigt. Men senare ute på kyrkbacken kom det också fram andra seriösa tankar:

– Det känns jättebra, nu är vi igång och har skickat iväg första klassen från friskolan. Det är bra att kunna lämna iväg dem till yrkeslivet.

Och en som redan har jobb att gå till efter skolan är Helmer Söderberg från Bollnäs. Han har fått ett vikariat på Bollnästravet som maskinansvarig och ska bland annat preparera banan inför loppen.

– Det är en bra trygghet att kunna gå ut i arbetslivet direkt och slippa krångla med att söka, säger han.

Läs också: Ett litet sommartecken – bal på Nytorp

Till sist klev gänget upp på den väntande skrindan med löv och ballonger och där släppte de loss ett glatt skri, för att senare rulla iväg för en defilering genom Arbrå centrum.