Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första gången med manus för ensemblen i Forsablått: "Det är väldigt nervöst"

Det har varit som en graviditet, men nu finns det ett manus som nu har presenterats för ensemblen till Forsablått. Vi pratade med producent Ulrika Beijer på kollationeringen.

Annons

Läs mer: Forsablått en historia om kvinnorna

– Det är väldigt nervöst, för det här är första gången som vi hör skådespelarna läsa replikerna, och hur det låter med vad vi föreställt oss, säger producent Ulrika Beijer.

Läs mer: 1721 - en musikalisk historielektion

Forsablått är andra föreställningen av tre som Scenplats Hudiksvall sätter upp. Den första var 1721 som handlade om ryssbränningarna. Nu är det linets historia och invandringen av arbetskraft till linnefabriken i Forsa som historien utspelar sig kring. Pjäsen spänner över sextio år och scenograf Sophie Knapp måste hitta sätt att låta kostymerna utvecklas med modet och scenografin att förändras med den industriella utvecklingen.

Läs mer: Humorduo är helt hybriska

Manusförfattare är Cecilia Olsson och hon har haft ett styvt jobb att få manus klart i tid. Det har varit som en födsel där Ulrika Beijer varit med och levererat bebisen. Mycket av arbetet har varit att stärka berättelsen med historiska fakta. Mycket finns dokumenterat kring hur Forsa linspinneri etablerades och hur arbetare från Tyskland flyttade dit när maskinerna köptes in för att lära ut tekniken att spinna lin.

Läs mer: Med kulturen som verktyg

Så här finns aspekter kring människor med olika språk, men också att de inflyttade var katoliker och kom att grunda en katolsk församling på orten. Andra fakta som finns med i berättelsen är att disponent Axel Leman konverterade från judendomen till kristendomen. Det finns dokumenterat att han såg Adolf Hitler på ett kafé men det finns också uppgifter om att Herman Göring varit på besök i Forsa.

– Men vi kan inte berätta det i pjäsen, om vi inte kan få fram bevis. Göringspåret gäckar oss, säger Ulrika Beijer.