Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försök med privat hemtjänst

Personalen får ta över och driva en del av hemtjänsten i Friggesund privat. Det är ett sätt att prova ut hur den nya lagen om valfrihet skulle fungera i glesbygd.

Nu öppnar omsorgen för privata alternativ- men bara på prov. Syftet är att se hur det fungerar, för att i framtiden–eventuellt gå över till att låta de äldre välja själva hur de vill få vård. Det har omsorgsnämnden beslutat.

– Vi vill undersöka om vi eventuellt ska öppna upp för andra driftsformer, främst kooperativ. Vi vill och se hur det kan gå till, det är brukarna det främst handlar om. Det finns både fördelar och nackdelar, men det är spännande, säger ordförande Göran Thapper (S).

En alternativ driftsform ska testas i Friggesund. Anledningarna till att det just blev i Friggesund är två. Dels finns personal som redan visat intresse för att bilda ett kooperativ, dels är driftsformen relativt oprövad i glesbygd.