Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försök inte blanda bort korten

Ljusdals kommun är inte så stor.
Men den är tydligen tillräckligt stor för att kommunalrådet Marit Holmstrand (S) och barn- och utbildningsnämndens ordförande Malin Ängerå (S) ska ha olika uppfattningar om hur skolans besparingar ska lösas.

I förra veckan tog Marit Holmstrand chansen i sitt första majtal att kritisera, sin egen partikamrat, Malin Ängerå för de beslut som fattats i barn- och utbildningsnämnden om att inte lägga ner Hybo och Nybo skola.

Ganska märkligt agerande. Man hade faktiskt kunnat förvänta sig en och samma linje i skolfrågan från Socialdemokraterna i Ljusdal.

I alla fall utåt.

Nu visar det sig dessutom att ledningen på Nybo skola vill flytta verksamheten till Öjeskolan, som går att läsa i dagens tidning.

Kan det bli mer rörigt? Kanske får Marit Holmstrand sin vilja fram till slut ändå.

Marit Holmstrands eget agerande visar igen på orimligheten att det finns en stor barn- och utbildningsnämnd i en så liten kommun som Ljusdal.

Om hon vill sköta skolan, lägg den under kommunstyrelsen istället.

På debattplats idag skriver Malin Ängerå om förra veckans beslut – att det var modigt att stänga dörrarna till nämndens möte.

Om det också modigt att stämpla handlingar som arbetsmaterial under flera veckor framgår dock inte av svaret.

Men det är inte modigt att stänga dörrar till politiska möten. Det är modigt att öppna dörrarna när viktiga politiska beslut fattas.

Med all respekt för att det är jobbiga beslut. Men barn- och utbildningsnämnden är inget företag. Det är en politisk nämnd. Politik och demokrati bygger på öppenhet och dialog. Inte stängda dörrar.

Och när Malin Ängerå öppnade dörrarna fick dessutom skattebetalarna direkt veta att nu måste det sparas på personal och friskolor i stället

Det är ingen slump. Socialdemokraterna försöker just nu både centralt och lokalt få igång en diskussion om friskolor. Det är välkommet.

Men friskolorna verkar inte speciellt välkomna.

Malin Ängerå tycker i sin debattartikel att det är ”samhällsnyttligt att öka mångfalden”. Men tydligen inte i Ljusdals kommun. Där stör det den kommunala planeringen.

Och frågan är om det finns någon av de fristående förskolorna eller skolorna i Ljusdal som känner igen sig i Malin Ängerås formuleringar i dagens debattartikel?

Var hittar men de ”ideologiska extremister” eller de som ”hoppas berika sig på det galna systemet” eller de ”religiösa samfund” som åberopas i artikeln och som tydligen driver friskolor idag.

Upprördheten gäller främst dagens lagstiftning för friskolor. Kommunerna har inget veto. Så varför kom den lagstiftningen till? Varför har kommunerna inget veto mot friskolor?

Jo, därför att Socialdemokrater och Vänsterpartister i nästan alla landets kommuner stoppade fristående förskolor och skolor under flera år.

De var ett hot mot den kommunala verksamheten. Samma argument som dagens socialdemokrater framhåller.

Om ett kommunalt veto hade funnits skulle få av de skolor och förskolor som idag finns i Ljusdal fått tillstånd att verka.

Men återigen.

Ljusdals skolpolitiker borde ägna tiden åt de kommunala skolorna.

Utmaningarna är stora.

Det är dock inte i de få fristående verksamheterna som är problemet.