Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försmådda friare

/

Som två försmådda friare. Lite så är känslan att Gävleborg och Dalarna står och funderar på framtiden. Detta sedan Uppsala län gjort klart att det inte längre vill bilda gemensam region tillsammans med de båda länen.

Annons

Utvecklingen kan tyckas något egendomlig efter alla de förberedelser som gjorts och den gemensamma ansökan om att få bilda region som skickades in under förra mandatperioden.

Men det är uppenbart att saker och ting har förändrat sig sedan dess. Säkert delvis för att ett val har förändrat sammansättningen i de folkvalda församlingarna. Fast kanske ännu mer för att Uppsala har valt att hålla dörren öppen även för andra lösningar.

En där alternativet har varit en region tillsammans med Gävleborg och Dalarna – ett alternativ som tidigare har sett ut att vara det mest framkomliga. Samtidigt har det funnits en förhoppning från framför allt Uppsala om att även andra län skulle ansluta, i synnerhet då Sörmland och Västmanland. Där Sörmland har varit det mest svårövertygade, eftersom länet hellre har velat ingå i en region tillsammans med Stockholm

Men eftersom Stockholms län har gjort klart att det inte vill växa mer, så har Sörmland fått tänka om och då har alternativet att bilda region tillsammans med Uppsala och Västmanland blivit intressantare.

Någon önskan från Sörmland och Västmanland att göra region så stor att även Gävleborg och Dalarna skulle kunna komma att ingå i den finns däremot inte. Att Uppsala då hellre väljer ett Mälardalsalternativ, framför att vända sig norrut, är kanske inte så svårt att förstå.

Fast det är naturligtvis väldigt snopet för Gävleborg och Dalarna. Framför allt eftersom Uppsala med sitt universitet och universitetssjukhus har utgjort en viktig pusselbit i regionbygget.

Så nu står man där. Som försmådda friare. Utan att riktigt veta vad man ska ta sig för.

Inte blir det bättre av att tiden är knapp. Senast i januari 2012 vill regeringens utredare Mats Sjöstrand ha in förslag från länen om vilken konstellation de önskar ingå i, annars kommer han att föreslå en egen statlig länsindelning.

Så vad ska då Gävleborg göra? Att bilda en region tillsammans med endast Dalarna skulle kunna vara ett alternativ, men det är svårt att se poängen med detta. Å andra sidan vore det olyckligt om Gävleborg inte fick samma möjlighet som andra län att styra över de regionala utvecklings- och infrastrukturfrågorna. Eller tvingades in i en regionkonstellation som man inte finner önskvärd.

Eftersom tiden är knapp och det uppenbart är svårt att hitta län där önskan om samverkan är besvarad finns det anledning att fundera över att göra en "hallänning". Alltså att Gävleborg – precis som Halland gjorde – bildar en egen region.

Omvandlingsprocessen, där landstingets ansvar och de regionala utvecklingsfrågorna läggs samman, skulle bli en ganska enkel sak.

Det skulle naturligtvis inte vara möjligt att nå de samordningsvinster och eventuella utvecklingsmöjligheter som en större region anses kunna medföra. Men det skulle heller inte innebära någon försämring jämfört med dagens situation.

Det som skulle kunna sätta stopp för en sådan process är att det finns krafter i regeringen som inte vill tillåta fler län att bilda egna regioner, såsom Halland och för den delen även Gotland har gjort.

Men låt det då bli en debatt kring om förutsättningarna ska dikteras ovanifrån eller om önskemålen ska komma underifrån.

Mer läsning

Annons