Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslaget – placera ufo-huset vid E4: "Det skulle folk prata om i hela Sverige"

Futuro är kult och kultur – huset ska vara kvar i Söderhamn tycker flera kommunala profiler. Varför inte vid Viggen vid E4?
Men det blir förmodligen inte billigt.

Som vi nyligen berättat blir ett av Futuro-husen från Norans skjutfält till salu senare i år.

Nu höjs flera röster för att det mobila plasthuset ska få stanna i kommunen. Det är en del av vår historia och ska inte förskingras menar bland annat Olov Östlund (MP) i kommunstyrelsen.

– Jag tycker att det skulle vara kul om huset fick vara kvar här. Det är kult och kultur, säger Olov Östlund.

Även Hans Sundgren (M) sitter i kommunstyrelsen och vill rädda kvar Futurot. Antingen ska det stå vid Söderhamns flygmuseum på gamla flottiljen F15, eller på en pelare vid E4, tycker han. Där finns ju redan ett Viggen som minner om fornstora flygdagar.

– Om man kommer E4 och får se Futuro-huset svävande där, det skulle folk prata om i hela Sverige, säger Hans Sundgren.

Huset ägs nu av Fortifikationsverket, som förvaltar militära byggnader. Sundgren tycker att de kan skänka det till kommunen. Men lagen kräver att det säljs till marknadsvärde, enligt verkets projektledare Johan Rådberg.

Det kan handla om summor upp till en halv miljon kronor.

Läs också: En futuristisk designdröm bland trädtopparna

Också Söderhamns kommuns kulturchef Anders Uddén vill ha huset kvar. Men då måste politikerna besluta att skjuta till pengar och vara med i auktionen.

Eller så kan intresserade medborgare bidra med pengarna. Trönöprofilen Olov Östlund pekar på alternativet gräsrotsfinansiering (crowdfunding). Det innebär att man samlar in pengar för en god sak via webben. Alla får skänka hur mycket eller lite de vill. Digitaliseringen av bion i Trönö finansierades delvis så.

Läs också: Crowdfunding räddar Trönö bio?

– Vi drog in 30 000 kronor på bara sex dagar. Hade vi vetat hur lätt och smidigt det var hade vi siktat på ett betydligt högre belopp, säger Olov Östlund.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik