Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag öppnar för fler vindkraftsparker

På tisdagen kan politikerna i Ljusdals kommun öppna för vindkraftsutbyggnad – trots beslutet i juni om att säga stopp i väntan på en utredning om det egna regelverket.

För knappt två år sedan tog kommunfullmäktige beslut om ett tematiskt tillägg om vindkraft till kommunens översiktsplan. Det tar upp områden som bedöms lämpliga för vindkraft.

Kommunen har sedan beslutat om att utvärdera detta tillägg. I juni tog en stor majoritet i fullmäktige beslut om att inte tillåta nya vindkraftsbeslut innan utvärderingen är klar.

Men så fick kommunen, kort efter junibeslutet, en remiss från länsstyrelsen i Dalarna som är beslutsmyndighet för Kölvallens vindkraftpark mellan Kårböle och Los där Ownpower vill bygga 92 verk.

I augusti väcktes därför frågan i kommunstyrelsens allmänna utskott om att gå till kommunfullmäktige och att begära undantag från junibeslutet för denna 4-miljarderssatsning.

När allmänna utskottet har möte på tisdagen är kommunchefen Claes Rydbergs förslag inte bara att Kölvallen ska kunna prövas under den tid som det tematiska tillägget för vindkraft utreds.

Claes Rydberg föreslår att det under utredningstiden rent allmänt ska vara möjligt för kommunfullmäktige att tillstyrka och avstyrka ansökningar om etablering av vindkraft.