Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskola i privat regi

Växsjö byskola AB har fått tillstånd att starta fristående förskoleverksamhet. Nuvarande kommunala verksamhet kommer att läggas ner och de barn som inte väljer att vara kvar i friskolans regi kommer att erbjudas plats i någon av kommunens övriga förskolor.

Annons

– Vi startar vår verksamhet den fjärde augusti, säger Catrine Elversson, rektor vid Växsjö Byskola AB.

Skolan har fått tillstånd för 34 platser. Dessa kommer man nu att kunna söka till.

– Men de barn som redan går i lokalerna har förtur, berättar Catrine Elversson.

Hyresavtalet med kommunen, som nu har verksamhet i lokalerna, kommer att sägas upp. Enligt kommunens för- och grundskolechef, Eva Eklund, är det logiska att kommunens verksamhet läggs ner och att de barn som inte väljer att gå kvar erbjuds plats på någon av kommunens övriga förskolor.

Växsjö Byskola började sin verksamhet i augusti 2011 med undervisning från förskoleklass och upp till sjätte klass. I dag har man tillstånd för 60 elever i den verksamheten och just nu går 38 barn i friskolan.

Nu utökas alltså verksamheten till att även omfatta förskoleverksamhet.

– Ur ett lärandeperspektiv känns det bra att ha barnen från ett år och fram till 13 år, säger Catrine Elversson. Sedan kan vi naturligtvis också göra andra vinster. Lokalerna kan utnyttjas bättre och det blir möjligheter till personalsamarbete.

Barnen vid den kommunala förskolan kommer inte att gå i Växsjö under sommaren, då slås verksamheten som vanligt ihop med den kommunala förskolan på Björktjära. Men redan nu säger Catrine Elversson att sökbilden till Växsjö förskola ser bra ut inför hösten.

Man har också annonserat efter personal och den nuvarande personalen har samma möjlighet som andra att söka någon av de sex tjänster som utannonserats.

– Det rullar in ansökningar från både barn och personal varje dag, så det verkar bli ett gott underlag, säger Catrine Elversson.