Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskola firar ekomärke

Kusens förskola är den första i Hälsingland att bli KRAV-certifierad. För att fira ställde man till med en utedag med barn och föräldrar.

Kusens förskola i Järvsö har som första förskolan i Hälsingland blivit KRAV-certifierad. Det innebär att i sitt kök har de minst 15 KRAV-märkta livsmedel.

– Det är jätteroligt att vara först med certifieringen. Kanske kan det inspirera andra att också ansöka. Vi har fokuserat på att kunna erbjuda bra mat länge, och certifieringen är ett kvitto på det arbetet, säger förskolläraren Kristina Stoltz.

– Vi tycker att det är viktigt att kunna servera bra mat utan en mängd miljögifter till barnen. Dessutom kan vi köpa mycket mat lokalt, det finns många bra matproducenter i närområdet. Eftersom vi är en fristående förskola har vi friheten att välja vilken mat vi ska handla, säger barnskötaren Anna Lövasgård.

För att tillkännage KRAV-certifieringen hade förskolan på torsdagen en utedag i skogen med tipspromenad och korvgrillning. Förskolebarnens föräldrar, och en del far- och morföräldrar, var också på plats och tog del av nyheten.

– Det är jättebra, det lär även barnen att tänka på hur mat fungerar och var den kommer från. Min son brukar säga att maten hemma är nästan lika god som på förskolan, och det måste väl ändå ses som ett gott betyg? säger Kajsa Winder, vars femåriga son går på Kusen.

Viktor Träff är fem år och går också på Kusen. Han tycker liksom Kajsa Winders son att maten är bra. Pappa Magnus Träff är positiv till KRAV-certifieringen.

– Det känns bra att veta att barnen får bra mat. Man vet att de får riktig mat utan kemikalier. De ska ju orka med hela dagen, säger han.

KRAV-certifieringen för restauranger, som förskolans kök inräknas i, har tre nivåer. För att certifieras på den första nivån måste antingen 25 procent av maten eller 15 varor vara KRAV-märkta. För nästa nivå måste 50 procent av maten vara KRAV-märkt och för den tredje nivån 90 procent. Man måste även betala en årlig avgift för att få använda KRAV-märket.

– Nu har vi tagit det första steget, men målet är att fortsätta högre upp i nivåerna. Visst ligger det en kostnad i det, men vi tycker att det här är så pass viktigt att det är värt priset, säger Anna Lövasgård.

Till en början har man satsat på att basvaror och de livsmedel som barnen får i sig mest av ska vara KRAV-märkta, såsom bananer, potatis och gryner. Maten på förskolan lagas på plats av Anna-Karin Engelbrekts, som är anställd som kock. Hon är även inköpsansvarig.

– Vi har haft närproducerad och KRAV-märkt mat på förskolan en längre tid. Jag tror att det är många som strävar efter att ha mycket ekologisk mat, och det kommer nog bara bli mer och mer, så det var dags för oss att ta steget och bli certifierade nu. Vi vill både värna om miljön och ge så bra mat som möjligt till barnen. Det är helt underbart att få laga bra mat åt dem, jag har världens bästa jobb, säger hon.