Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskningsexperimentet i Söderhamn har överlevt i 15 år

Forskningen vid CFL i Söderhamn fyller 15 år.
En bedrift och ett välkommet komplement till högskolestudier för att höja den låga utbildningsnivån i Hälsingland.
– Vi är envisa och biter oss fast, säger Lotta Svensson, FoU.

Forskning och utveckling, FoU i Söderhamn fyller 15 år. Under fredagen uppmärksammades det bland annat med snittar, mingel och föreläsare.

– Det började som ett högriskexperiment, men vi finns fortfarande kvar. Det är fantastiskt, säger Ann-Sofie Gustafsson, verksamhetschef på Centrum för flexibelt lärande, CFL och med ansvar för FoU.

Läs också: Storstadsblicken gör Söderhamn till ett hål på kartan

Den lokala forskningen är mycket betydelsefull, det anser såväl forskare, docenter, tjänstemän som politiker som kom för att fira 15-åringen.

– Att det finns här avdramatiserar och gör att fler söker sig till högre utbildning. Och vi måste höja utbildningsnivån i Hälsingland ännu mer. Vi måste förstå vinsten som forskningen bidrar med, säger Ann-Sofie Gustafsson.

En av sju forskare som var med när FoU startade i ett av de gamla tullhusen var Lotta Svensson som fortfarande är kvar. Hon trodde inte forskningen skulle bli så här långlivad.

– Nej, vi tänkte mer; hur ska det här gå? Vi tog en dag i taget, nu känns det som att vi har god uppbackning, säger hon.

Docent Cali Nuur har tidigare forskat på CFL, men återfinns numera på Kungliga tekniska högskolan, KTH. Han tycker att det är fantastiskt att forskningen finns kvar i Söderhamn.

– Det är jättebra. Söderhamn överlever nog, det verkar vara en ny anda. Och CFL är en motor för kunskap och kompetens, säger han.

Läs också: Turismen i Hälsingland växer

Målsättningen med verksamheten är att den ska vara en tillgång för alla medborgare och så har det blivit tycker Mattias Åhlund (S), Hälsinglands utbildningsförbund som CFL numera sorterar under.

– I lilla Söderhamn har vi forskning. Det har stor betydelse och sänder signaler att vi klarar mycket, säger han.

I kulisserna bakom forskarna har det bråkats och stångats i en ekonomisk kamp för att få behålla forskningen, berättar tidigare förvaltningschefen Gunnar Olsson som var med och grundade CFL.

Under eftermiddagen diskuterades framtiden i en workshop. En av frågeställningarna som fanns med från förmiddagens föreläsning med professor Thomas Tydén var hur forskning och praktik ska möta varandra i verkligheten.

Från arkivet: Fler utbildningar på CFL