Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskning runt Dellen är väl värt!

Sören Molander har alldeles rätt när han i HT (1/3) säger att forskning kring Dellarnas meteoritkrater är av stort internationellt intresse.

Kommunens beslut att inte vara energiproducent innebär att det är upp till andra aktörer att utnyttja denna resurs. Stora energibolag, verksamma i Sverige, har svarat på frågan om deras intresse. Säg till oss när ni har forskat färdigt. Då ska vi bedöma om det är lönsamt.

Kommunens intresse ligger främst i att det bedrivs omfattande forskning på internationell nivå i området. Det bidrar till att skapa lokal tillväxt eftersom det kommer behövas lokal tillgång till bränsle, boende, transporter, livsmedel, underhållsservice etc. Det är även intressant av andra skäl. Ett så avancerat vetenskapligt arbete bör stimulera våra elever att intressera sig för teknik och naturvetenskap. Det är även intressant att forskning i dellenkratern blir ytterligare en attraktion för inflyttning av långtidsutbildade, kanske som medflyttare till någon som flyttar hit av andra skäl.

Dellenstrukturen som geotermisk energikälla anges i kommunens översiktsplan 2008 samtidigt som den konstaterar att det krävs ytterligare forskning. Kommunstyrelsens utvecklingsutskott har ställt sig positivt till ett förutsättningslöst arbete med de aktörer som kan bidra till att ett avancerat forskningscenter skapas. Fiber Optic Valley involverades i detta arbete under hösten 2013 för att, med sin erfarenhet av komplexa samarbeten mellan förvaltning, industri och akademi (Triple Helix), leda detta arbete. Dialog har redan inletts med både KTH och Vinnova.

Investeringskostnaden för ett forskningslaboratorium ligger långt över kommunbudgeten, hur bra det än må vara. Därför koncentrerats kommuns arbete på att bistå Dellenova i ansträngningarna att komma in i de forum där det finns tillräckligt med pengar att klara investeringen.

Olle Persson

landsbygdstrateg Hudiksvalls kommun och projektrådgivare HNA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel