Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskarna oeniga om spel påverkar

Blir människor mer våldsamma av att spela våldsspel på datorn? Frågan delar än så länge forskarna i två läger.

Dödsmassakern i gymnasieskolan Columbine High i Colorado 1999 startade en intensiv debatt om datorspel med våldsinslag. Gärningsmännen var hängivna Doom-spelare.

I dag visar forskningsrapporterna olika resultat. Varje år släpps flera nya forskningsrapporter som antingen dementerar eller bekräftar uppfattningen att spel leder till aggressivt beteende, koncentrationssvårigheter eller ökad brottslighet.

Enligt en rapport från Glasgows universitet har tv-spel ingen negativ effekt på barn. Studien genomfördes på 130 000 barn från olika socioekonomiska bakgrunder och visade att barn som spelar från fem års ålder inte drabbas av känslomässiga problem eller koncentrationssvårigheter.

En annan forskningsartikel från Stockholms universitet visar hur våldsamma tv-spel påverkar det biologiska systemet. Det visade sig att hjärtrytmen påverkades mer när de spelade det våldsfokuserade spelet.

Hjärnforskare på Karolinska Institutet menar att användandet av våldsamma dataspel kan motverka utvecklingen av empati som är en broms mot våld. Hjärnforskarna varnar för det realistiska våldet i dagens spel och att spelarna i många fall belönas för att virtuellt döda, skada eller misshandla.

För två år sedan presenterade Statens medieråd en sammanställning av forskningen från det senaste decenniet. Deras slutsats är att forskningen inte visar något samband mellan aggressivt beteende och våldsamma spel. Enligt Statens medieråd har inte forskningen lyckats bevisa hypotesen att videovåld leder till ökat våld i samhället. Statens medieråd riktar kritik mot att en del undersökningar inte tar hänsyn till faktorer som hemförhållanden och psykisk ohälsa.