Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskarförening får bättre läge

Forskarföreningen Släkt och bygd har flyttat - från andra våningen i museét till andra våningen i kulturhuset. Ingen särskilt lång flytt, alltså.

Forskarföreningen får väsentligt mindre utrymme men glädjen över flytten är ändå stor:

- Läget här vid biblioteket blir perfekt. Vi kommer att nå många fler som är intresserade av det vi gör och vill titta in, säger Monica Fäst, heltidsanställd assistent. Här är det folk i rörelse hela tiden.

Släkt och bygd bildades 1980. I augusti 1989 flyttade föreningen in på andra våningen i museét och där har den funnits - fram till nu.

- Ett lyft för föreningen, konstaterar Tore Svedlund, vice ordförande i föreningen.

Idag räknar Släkt och byggd 180 medlemmar. Medlemsantalet är svagt i stigande.

Söndag 9 oktober är det medlemsmöte. Då ska Maths Östberg berätta om svensk-finska kulturspår.

Forskarföreningen Släkt och bygds syfte är, vi citerar, "att främja släkt-, bygde-, soldat- och emigrantforskning samt att handha ett lokalhistoriskt arkiv".

Det lokalhistoriska arkivet har i dag fått utrymme våningen under biblioteket.

Släktbladet är namnet på forskarföreningens medlemsblad. Släktbiten kommer fyra gånger om året och gör olika tematiska satsningar. I nummer 3, som gick i tryck förra veckan, är temat Alfta och i nästa medlemsblad hamnar Hanebo under luppen.

Göta Sandqvist var med och startade forskningsföreningen. Hennes specialitet är "Affärsverksamhet inom Bollnäs tätort under 1800- och 1900-talen". Göta Sandqvist gör fortlöpande sammanställningar med bilder och information om verksamma företagare i Bollnäs under åren lopp och hennes material publiceras regelbundet i Släktbiten.

I senaste numret berättas det om Krons-Pelle. Han föddes och dog i Skålsjön och var en så kallad klok gubbe. Till Krons-Pelle gick man med de mest skiftande åkommor, han botade de flesta.

Krons-Pelles far, Per Ersson Kron, lär ha haft samma gåvor som sonen. Per Ersson Kron hade dessutom förmågan att "kunna utpeka tjuvar".