Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare: Sociala medier leder till övervakning

Sociala medier har lett till ett övervakningssamhälle, menar medieforskaren Jakob Svensson. Han får medhåll av rektorn Fredrik Röjd, som slutat använda sociala medier efter en mediekarusell.

Men unga som växer upp med sociala medier från början är mindre sårbara av att offentligt och privat blandas ihop.

Annons

När Fredrik Röjd 2012 skrev inlägg på Facebook hade han ingen tanke på att det han skrev som privatperson skulle skapa sådant rabalder i media. Bland annat skrev han inlägg om barnuppfostran som kom att uppfattas som stötande. I jobbet som rektor och platschef i Svågadalen och ersättare för moderaterna i Ljusdal skulle han säkert inte ha yttrat sig på samma sätt. Men när sociala medier blivit ett vanligt sätt att umgås och uttrycka sig blandas de olika sammanhangen lätt ihop.

Inlägg som Fredrik Röjd själv kallade satir togs inte emot väl av Hudiksvalls kommun. Trots att det råder yttrandefrihet på offentliga arbetsplatser gjorde kommunchefen Bengt Friberg uttalanden i media där det kunde tolkas som att jobbet som rektor och platschef i Svågadalen svävade i fara. Till slut bestämde sig kommunchefen att ge Fredrik Röjd en andra chans.

Tänker du annorlunda i dag när du använder sociala medier?

– Jag använder inte sociala medier i dag över huvud taget. Jag tycker det har utvecklats till ett övervakningssamhälle. Det känns inte okej, säger Fredrik Röjd.

Han får medhåll från forskarsamhället. Jakob Svensson forskar i sociala medier vid Uppsala universitet. Hans huvudämne är politiskt deltagande på internet, men han har också studerat vad som händer när privata och offentliga sfärer sammanblandas.

– Fredrik Röjd har helt rätt när han säger att de sociala medierna har lett till ett övervakningssamhälle. När jag står och undervisar inför en grupp människor pratar jag på ett annat sätt än när jag är med kompisarna på puben. På internet blandas sammanhangen ihop. Jag brukar tala om en kontexternas kollaps, säger Jakob Svensson.

Fredrik Röjd har pratat med flera vänner och kolleger som också känner sig övervakade. Förutom att privata och offentliga diskussioner blandas ihop ser Fredrik Röjd ett problem med information som vi lämnar ut utan att vi vet om det.

– Jag pratade med en äldre kvinna som använt ett socialt medium. Där kunde hon läsa om sig själv på en sida hon aldrig varit in på. Andra får reklam via mail beroende på hur de surfar. Att lägga upp olika spellistor kan också leda till att vad vi gör registreras, säger Fredrik Röjd.

Det här problemet intresserar också Jakob Svensson i sin forskning.

– Det stora problemet är ju om information som vi själva delat med oss av sedan används emot oss – är det kränkning? Om jag får reklam om bantningspiller eftersom jag sökt "weight loss" till exempel, säger Jakob Svensson.

För att få ordning i sina egna sociala, privata och professionella sfärer gör Jakob Svensson inställningar i de medier han använder. Till exempel kan hans studenter inte se hans privata semesterbilder på hans facebooksida. Men problemen kommer att minska med tiden, tror Jakob Svensson. Yngre generationer verkar inte lika kluvna vad gäller privat och offentligt.

– Studier visar att ungdomar inte ser på det här som relevant. De är digitala infödingar. De säger att "vadå privat och offentligt, vad är grejen?". Jag tror att vi kommer att tala mindre om det här i framtiden, säger Jakob Svensson.