Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare: När Iskander hotar Sverige är missilsköld ett legitimt svar

När Ryssland flyttar Iskander-robotar till Kaliningrad så ställs Nato och länder som Sverige inför få alternativ. Hur svarar man på ett kärnvapenbärande system med en räckvidd på upp till 70 mil, jo med en sköld menar en av Nordens ledande experter på kärnvapen i ett samtal i Podd72.

Lyssna på podd 72: Missilsköld svar på Iskander Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

– Jag tycker nog det är fullständigt legitimt att försvara sig med missilskölden om motparten direkt hotar kärnvapenfria länder som Danmark och Sverige, säger professor Stefan Forss som under sitt yrkesliv varit verksam som forskare på Finlands motsvarighet till FOI och på Utrikesministeriet.

Sverige har sett övningar som bedömts som simulerade kärnvapenangrepp med flyg medan Danmark har mottagit ett öppet kärnvapen hot från Rysslands ambassadör om man medverkar i missilskölden. Det som ytterligare försämrar bilden är förflyttningen av Iskander. Även om systemet togs i bruk redan 2010 utanför St Petersburg så har det fått liten uppmärksamhet.

– Vi bedömde då att räckvidden med en lätt stridsdel kan vara ända upp till 70 mil, säger Stefan Forss som pekar på att den redan då nådde Stockholm.

Läs mer: Iskander, flygkränkningar, hackningar och marinkåren i Trondheim

Från Kaliningrad kommer Polen, Tyskland, Danmark och södra Sverige inom räckvidd. Iskanders bedömda räckvidd bryter mot INF och Startavtalet, även om själva systemet kan användas konventionellt. Begränsningsavtalen handlar alltså om vapenbärare och kringutrustning, inte om kärnladdningen.

– Den här yrvakenheten vi ser i väst är lite överraskande. Hotet har funnits i fem år. Från rysk sida brukar man aldrig låta bli att nämna möjligheten att Iskander kan ta kärnvapen, vilket tillför en annan dimension.

Det ska tilläggas att president Putin redan 2007 uttalade att han inte såg att INF-avtalet tjänade Rysslands intressen. Den ryska kärnvapenretoriken ser Stefan Forss utifrån ljuset att Ryssland kan erövra Baltikum innan Nato hinner få dit trupper. Hotet från kärnvapen ska göra att Nato avstår att åter befria de baltiska staterna.

Läs mer: Rysslands atombudskap till oss

– Här gäller det för västsidan att hitta lämpliga motmedel. För tillfället är det väldigt få motmedel som USA och NATO har. Det finns inga Pershing 2-robotar som det fanns på 80-talet. Innan det finns något färdigt att ta i bruk är vi i inne på 2030-talet.

Det är här som missilförsvaret kommer in i bilden. Ett försvarssystemet som Ryssland anser är provokativt, och som man tidigare har reagerat mycket starkt emot trots att det inte hotar Rysslands strategiska avskräckning.

– Missilförsvaret är ett system som har utvecklats, finns tillgängligt och det är effektivt mot den här typen av vapen. Däremot är det helt otillräckligt mot de tunga ryska strategiska kärnvapnen, så mot dessa är missilförsvaret ungefär lika effektiv som ärtbössor.

Läs mer: Ryssland tar kärnvapenskramlet till ny nivå

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar