Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försiktig uppgång för sågverken

Det har varit en tuff period för sågarna i Söderhamn en längre tid. Nu kommer dock svaga signaler om förbättrade konjunkturer. Sågverksdöden har skapat efterfrågan.

Annons

På måndag drog Rundvirke-sågen igång igen efter semestrarna.

Stora Ensos sågverk i Ala är inne på sin andra produktionsvecka.

Båda sågarna har genomgått en "svältperiod" med en finansiell kris ovanpå en sedvanlig cyklisk konjunktursvacka.

Vd Björn Ohlson ser tillbaka på en tid på lågvarv, med en produktionsminskning på 20-25 procent, kopplad till en personalminskning:

- Vi har tvingats varsla och har hittills verkställt uppsägning av sex anställda. Men jag tror att botten har nåtts för vår del. Det börjar gå uppåt lite, även om det går långsamt, säger han.

Björn Ohlson har markerat september som den månad då han tror att hjulen kommer att börja snurra lite fortare. Det är en hyggligt bra efterfrågan på sågade trävaror på fönstersidan i Skandinavien som han bygger sin prognos på.

- Sågverken i Sverige har trots allt klarat sig relativt bra jämfört med Finland. Vi är ju inte kopplade till euron som finnarna. Jag tror också att Rot-jobben har bäddat för en ökande efterfrågan från privatpersoner, säger han.

Sågverkschef Erik Sjölund, Stora Ensos såg i Ala, är lite försiktigare i sin prognos:

- Jag tror inte vi får se någon riktig, stabil uppgång förrän år 2010, säger han.

Men Alasågen har ändå känt av något av en liten hausse på sista tiden:

- Det är en god efterfrågan just nu och det gör det förstås lite roligare. Priserna har gått upp lite, men inte tillräckligt för att kompensera tidigare bortfall. Vi håller oss bara över vattenytan. Den köprusch vi känt av beror på att produktionsneddragningen inom sågverksindustrin gjort att våra kunder fått svårt att hitta någon att köpa av. Men ingen i branschen tror på en stabil konjunkturuppgång förrän byggandet kommit igång igen, säger han.

Alasågen har avstått från uppsägningar. I vintras löste man produktionsbegränsningen genom att anställda tog ut ledig tid. Alla vakanser återbesätts inte. I augusti väntas besked från Stora Enso om framtiden.