Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försämrad assistans anmäls

/

Kvinnan var beviljad assistans med upp till 41 timmar i veckan. Men när hon bytte assistent fick hon bara omvårdnad en fjärdedel av den tiden.

Annons

Hudiksvalls kommun har nu lex Sarah-anmält missförhållandet.

Från och med juni i fjol beviljades kvinnan personlig assistans med upp till 41 timmar i veckan. I februari i år meddelande hon att hon inte längre ville ha hjälp av den assistent som arbetat under hösten. Istället anställdes en bekant på hennes egen rekommendation.

Under våren arbetade den nya assistenten endast omkring tio timmar i veckan. Enligt lex Sarah-anmälan saknades schema och struktur för arbetet i form av genomförandeplan. Och enhetschefen gjorde ingen ordentlig uppföljning då det kom fram att de utförda timmarna var för få.

– Vi har brustit kring det. Att föra en dialog och få till bra möten mellan alla inbladade är bland det viktigaste i vår verksamhet. Uppföljningen som den här personen hade behövt har inte fungerat, säger omsorgsförvaltningens verksamhetschef Renée Poulsen.

Flera åtgärder ska nu vidtas i verksamheten, för att förhindra att något liknande inträffar. Bland annat ska arbetsgruppen av personliga assistenter tillsammans med verksamhetschefen diskutera sina roller som utförare i förhållande till beställaren. Kommunen ska också se över hur nya assistansavtal skrivs och hur de sedan följs upp och utvärderas.

– Vi har agerat skyndsamt och tagit tag i situationen, säger Renée Poulsen.

Mer läsning

Annons