Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringskassan följer inte riksdagsbeslut

Lagstiftarens representant har i flera fall uttalat sin förvåning och missnöje över FK:s beslut. Respekt ska ni få och kritik ska ni slippa den dag "vi kunder” möter detsamma hos er.

Svar till Roger Strandberg (19/5). Ni ser inte till hur sjuk en person är utan om det finns arbetsförmåga kvar. Bra! Det är exakt samma sak, man måste nämligen först konstatera hur sjuk någon är innan man kan bedöma eventuell restarbetsförmåga.

Men om nu ett antal läkare intygat till er omfattningen av en persons sjukdom och den därmed följande arbetsoförmågan för samtliga i landet förekommande arbeten och detta helt negligeras av er så har väl inte det med riksdagsbeslut att göra. Det har enbart med era medarbetares ignorans och bristande kompetens att göra. En total avsaknad av kunskap, empati och respekt för den drabbade, samt avvikelse från lagens mening, finns exemplifierat i alltför många mer eller mindre kända fall i riket.

Det jag inte förstår är hur du har mage att klaga på att ni får utstå kritik från missnöjda! Självklart ska ni ha kritik. Ni har ju själva konstaterat att vartannat intyg är undermåligt! Ni har själva konstaterat att kanske vartannat beslut kan vara felaktigt eller i varje fall tveksamt! Ni har själva konstaterat att ni inte vet vad som ryms inom begreppet arbetsoförmåga! Ni har i vart och vartannat fall fått bakläxa i länsrätterna. Och detta, det är inget annat än rent för jävligt för de som drabbas. Men det berör tydligen inte er så länge ni sitter i orubbat bo och "följer lagen”. Det verkar vara din uppfattning om respekt och empati.

Ärligt talat så tror inte jag att lagstiftaren kunde förutse eller ens ana att ett verk som hanterat dessa frågor under så lång tid skulle kunna uppvisa en sådan uppenbar oförmåga i att jämka lagens bokstav mot goda underliggande fakta till en laglig, professionell, empatisk och respektfull bedömning. Lagstiftarens representant har i flera fall uttalat sin förvåning och missnöje över FK:s beslut.

Respekt ska ni få och kritik ska ni slippa den dag "vi kunder” möter detsamma hos er. Den dag ni intresserar er för att göra en professionell bedömning utifrån riktiga läkarunderlag och utifrån gällande lag, ska ni få det. Den dag ni slutar kvalitetsgranska skräp, ska ni få det. Den dag era försäkringsläkare klarar av att göra en medicinskt kvalificerad bedömning, ska ni få det. Den dag… jag kan, tyvärr, göra en längre lista men avslutar med en mycket viktig punkt: Ni bryter sannolikt mot gällande lag! Läs till exempel det material som Lotta Vahlne Westerhäll, professor i offentlig rätt, publicerat i Dagens Medicin.

Att ett statligt verk tillåts utöva denna terror mot enskilda och sjuka människor är oförlåtligt av dem som utger sig för att vara statens företrädare.

Ingen väljer sjukdom

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel