Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkring med risktagande

Folksam har från 2011 planer att sänka ersättningen i grupplivförsäkring med nära hälften. Problemet är att många försäkringstagare uppfattat sin försäkring som ett sparande i stället för en riskförsäkring.

Annons

Svar till Tord Björck (23/10).

Jag förstår att du, medlemmarna i SKPF:s avdelning 116 i Ljusdal, och många andra blev både ledsna och upprörda då ni fick veta att Folksam från 2011 planerar att sänka ersättningen i er grupplivförsäkring med nära hälften.

Er generation har byggt landet och ni har tänkt göra rätt för er in i det sista genom att teckna en försäkring som skulle hjälpa livskamraten eller barnen med pengar till begravningen.

Nu räcker inte pengarna till. Situationen är minst sagt olycklig.

Anledningen är att när den här försäkringen startade 1985 så var intresset för att vara med större än i dag. Nu vill allt färre vara med.

Folksam kan då välja två vägar; att höja inbetalningen för de som är kvar, eller sänka utbetalningarna till de efterlevande. Vi valde det andra alternativet.

Det finns inga andra sätt att hämta in pengar. Vi varken får eller kan ta andra försäkringstagares pengar för att täcka det minus som blir när allt färre vill vara med och betala. Personligen skulle jag heller aldrig medverka till, eller acceptera, att vi tar från övriga försäkringstagares pengar för att täcka framtida förluster. Samma sak gäller för de vinster Folksam gjort på goda placeringar i Swedbankaktier. Aktievinsterna tillhör våra pensionssparare. De får inte heller användas för att täcka förluster.

Om vi inte ändrar försäkringen kommer vår framtida förlust att bli minst fem miljarder kronor. Det är således inte en fråga om Folksams vinning, utan en fråga om ekonomiskt ansvar och solidaritet med Folksams fyra miljoner ägare – våra kunder.

Problemet är att många försäkringstagare uppfattat sin försäkring som ett sparande i stället för en riskförsäkring.

Det beklagar jag.

Vi ska därför granska det sätt på vilket vi och våra samarbetspartner har erbjudit den här försäkringen. Vi ska också granska våra informationsinsatser. Vi har under lång tid fört samtal om de problem vi står inför med de pensionärsorganisationer som är våra avtalspartner. Det är uppenbart att vi hade kunnat vara tydligare.

Jag har redan bjudit in våra avtalspartner till nya samtal. Kanske kan vi tillsammans finna andra lösningar inom ramen för de ekonomiska förutsättningar som råder. Vi har drygt ett år på oss att samtala om hur vi ska göra.

Jag vill också påminna om att nuvarande villkor gäller under hela 2010.

Anders Sundström

verkställande direktör Folksam

Mer läsning

Annons