Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forsablått redo för premiär: "Jag har fällt några tårar"

Torsdagkväll innebär premiär för Forsablått. Det är en förställning om det ekonomiskt så betydelsefulla linet och kvinnorna som jobbade i spinneriet. Karin är fabrikens agitator och spelas av Daniela Eriksson från Bergsjö.

– Det jag tar till mig mest för att gå in i min rollfigur är att min karaktär, Karin, vågar säga emot trots att det är på en helt annan tid, säger Daniela Eriksson.

Läs mer: Linet och kvinnorna i fokus i Forsablått

Läs mer: Forsablåtts skådespelare testar replikerna på publik

Det finns fortfarande litet detaljer att slipa på tycker regissör Cecilia Olsson efter genrepet. Det är litet i tajmingen hon kanske hade gjort annorlunda om tiden hade medgett det.

På onsdagen hölls ytterligare ett genrep inför eleverna från Lunds skola i Forsa. Eleverna har varit engagerade i insamlandet av material som föreställningen byggts upp ikring. Eleverna har också jobbat med materialet lin för att lära sig om hur blomman bereds till en produkt.

Läs mer: Fyra industriepoker i Njutånger belyser Holma-Helsingland i Forsa

– Det är en spännande historia, som är lärorik och intressant och inte minst är den gripande,. Jag har fällt några tårar, säger Nils-Erik Kardell, Jättendal som satt i den nästa helt fyllda salongen på tisdagens genrep.

Konstigt nog fanns det ett par rader längst bak i salongen som var tomma på genrepet. Premiären och resterande föreställningar är nämligen slutsålda och i sociala medier frågar intresserande efter överblivna biljetter.

Läs mer: Släktbilden från Hudiksvall blev nazisternas favorit

Som teaterscen ger linnespineriet en speciell upplevelse där Sophie Knapp svarat för utformningen med en djup men smal läktare anpassad efter den långsmala lokalen. Scenen är i två våningar där disponentens kontor och de ogifta kvinnornas logiment finns en våning upp.

– Jag tycker det känns fantastiskt bra och spännande. För mig är det här framför allt en berättelse om kvinnorna och jag är glad att min rollfigur faktiskt jobbade här en gång och att hennes barnbarn finns på Holma-Helsingland idag, säger skådespelaren Anki Thorell.

Läs mer: De bodde och jobbade i Sörforsa, men var kom de ifrån?