Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forsablått i linnespinneriet – så blir en industrin en teatersalong

Här jobbade framför allt kvinnor med att göra garn av lin. Nu håller deras industrilokaler på att bli en teaterscen.

Läs mer: Öppen repetition: Forsablåtts skådespelare testar replikerna på publiken

Biljettförsäljningen har gått över förväntan. Inför preimären på Forsablått den 19 maj fanns det på onsdagen bara 412 biljetter kvar. Det innebär att Scenplats Hudiksvall sålt nästan 2 600 biljetter till sin andra uppsättning i trilogin som startade med ryssbränningarnas 1721 och som avslutas nästa år med baltflyktingarna som kom till Hudiksvall under andra världskriget. Den förerställningen heter Ett bloss i natten.

Läs mer: Första genomläsningen av manus: "Det är väldigt nervöst"

– Det känns skönt, för med 1721 så hade vi några haltomma föreställningar innan folk fick upp ögonen för vad vi gjorde, säger producent Ulrika Beijer.

Men nu handlar allt om Forsablått. Regissör Cecilia Olsson lovar att hela manuset ska vara klart på fredag men håller öppet för förändringar fram till premiären. Det ska vara så förklarar hon när vi besöker onsdagens repetition i Holma-Helsinglands lokaler.

Se mer: Bildspelet från 1721

Det känns verkligen som en industrilokal men med en jättelik blå läktare som verkar sträcka sig ända upp till himlen. Mycket av dekor och rekvisita återstår att ställa fram, men publiken kommer nog att känna att det är en industrimiljö.

Föreställningen är anpassad till lokalen. Disponent Axel Lemans kontor ligger en våning upp, liksom 'Natet, pensionatet för de ogifta kvinnorna. De miljöer som behöver förstärkas, exempelvis interiören i det katolska kapellet intill linnespinneriet, kommer att visas på filmdukar bakom scenen