Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förra landstingsrådet tar över ambulansdirigeringen

Under torsdagen blev det klart att Gävleföretaget OpenCare tar över ambulansdirigeringen för fyra landsting.
Vd för företaget är förra landstingsrådet Ingrid Amrén.

Annons

– Vi är naturligtvis mycket glada för att ha fått uppdraget, men också ödmjuka, eftersom vi vet hur viktigt det är att en sådan här tjänst fungerar väl, säger Ingrid Amrén, som tidigare hette Liljegrääs.

Som före detta landstingsråd vet hon hur betydelsefull funktionen är.

Hon tror att landstingen som beställare kan uppskatta hennes kunskap om hälso- och sjukvård, men betonar att hennes tidigare roll inte haft någon betydelse för att OpenCare vann upphandlingen.

– Jag vet hur strikt sådana här upphandlingar sköts.

Landstingsrådskollegan Ann-Margret Knapp (S) håller med. Just för att undvika spekulationer gick landstinget på eget initiativ ut och berättade att Ingrid Amrén är vd.

– Vi politiker har inget inflytande över upphandlingar. Upphandlingen sköttes dessutom av Uppsala läns landsting.

Systerföretaget Fiberdata övervakare nätverkskommunikation för kunder i hela landet. Fiberdatas tekniska lösningar drar OpenCare nu nytta av. I övrigt blir det helt skilda verksamheter. Landstingen kräver att de som arbetar med ambulansdirigeringen inte har andra uppdrag.

Landstingen kräver också betydligt mer sjuksköterske- och läkarkompetens än vad SOS Alarm har i dag, men Ingrid Amrén tror inte att det blir några problem att rekrytera.

– Jag tror att det här är lockande arbetsuppgifter.

Michael Westh, platschef på SOS Alarm i Gävle, beklagar att landstingen inte gett dem fortsatt förtroende, men räknar med att inte behöva säga upp någon personal i Gävle.

– Vi tänker flytta arbetsuppgifter till Gävle från våra andra kontor i landet.

Den som ringer larmnumret 112 hamnar även i framtiden hos SOS Alarm. Michael Westh tror inte det blir några problem att samarbeta med OpenCare.

Mer läsning

Annons