Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förortsgata får namn av Ljusdal

Nu kan Ljusdalsborna få känna sig lite hemtama i Råcksta, en stadsdel i Västerort i Stockholm. På måndagen klubbade nämligen kommunfullmäktige genom ett förslag som döper en av gatorna i området till Ljusdalsgatan.

Annons

I Stockholm såväl i innerstaden som i förorterna kan man finna namn som anknyter till orter eller andra geografiska platser runt om i landet.

När stadsbyggnadsnämnden skulle lämna förslag på gator för en ny detaljplan i Råcksta, Vällingby, så hämtades inspirationen från Norrland. Förutom Ljusdalsgatan får de nya gatorna namn som Funäsgatan, Härnösandsgatan, Vemdalsgatan och Östersundsgatan. Namn på nya torg blir Alnötorget och Tärnabytorget.

Sedan tidigare finns gatunamn i området som Jämtlandsgatan, Sollefteågatan, Ullångergatan, Multrågatan och Gudmundrågatan, vilket också anknyter till norrländska orter.