Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forngården i Delsbo – nu görs den i ordning för sommaren

En gång i veckan träffas ett tiotal personer på Delsbo forngård. Utan ideellt arbete skulle forngården inte kunna drivas.

Varje tisdag samlas ett antal personer på Delsbo forngård för att hålla ordning och göra mindre underhållsarbete. Nu håller man på att göra i ordning husen och lägga ut alla textilier inför sommarens visningar. Forngården har två vaktmästare och en person på museét anställda, allt annat sköts ideellt.

<

Det finns gott om erfarenhet i gruppen som jobbar.

– Jag och Ingvor Westerström har varit med ända sedan den första spelmansstämman 1952 här på forngården, säger Inger Eriksson.

Ingers pappa var spelman och många spelmän brukade samlas och bo hos honom innan Delsbostämman.

– De var många som bodde hos oss genom åren, från Erik Sahlström, till den allra sista som jag tror var Jens Kristensen som sov över i pappas hus.

Gruppen gör också handarbeten till lotterivinster på stämman och julmarknaden.

Nu pågår planeringen för Delsbostämman för fullt. I år flyttar serveringen in på museet för att underlätta för de som jobbar i där.

– Vi har kapat en del stora björkar som växte för nära husen. Det blev mycket löv på taken och det är inte bra, säger Inger Eriksson.

Ett spåntak måste bytas ut på ett mindre uthus.

– Det verkar som kvaliteten på takspån är sämre idag än tidigare.

Sommarens utställning på museet heter män, jakt och natur.

– Vi fick tre jaktväskor donerade till museet och då kom vi på att göra en passande utställning, säger Kerstin Synneby som jobbar på museet.

I utställningen finns också kläder och givetvis knivar.