Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förnekar all skuld i bankhärvan

Ljusdalsföretagaren Per Nygren förnekar all skuld i den pågående bankhärvan inom Handelsbanken i Stockholm. Men den misstänkte bankmannen medger att det finns sannolika skäl för tre fall av trolöshet mot huvudman.

I våras köpte Ljusdalsföretagaren 75 procent av Annonskraft Holding AB men de lån som beviljades räckte inte för att betala hela köpeskillingen. Några bolag i Nygren-sfären hade drabbats av ekonomiska problem. Därför lades ett antal lån upp på ovetande personer medan pengarna betalades ut till andra personer. I nuläget omfattar polisens utredning 9.5 miljoner kronor.

Bankmannen är barndomskamrat med Per Nygren, med rötter i Ljusdal, och de har haft en affärsrelation under lång tid. Handelsbanken har varit Ljusdalsföretagarens huvudsakliga bank.

I nuläget vill inte åklagaren hävda att bankmannen själv tjänat på det misstänkta bedrägeriet. Den som tjänat på upplägget är Ljusdalsföretagaren och en fyrtioårig Gävlekvinna som också sitter häktad, enligt åklagaren. Kvinnan hävdar att hon är oskyldig. Åklagaren hävdar vidare att när härvan började uppdagas så löstes lånen och flyttades till nya målvakter.

Ingen av de tre misstänkta anser att det finns skäl för att de ska vara frihetsberövade under utredningstiden. Nacka tingsrätt däremot bedömer att de tre är på sannolika skäl misstänkta för grovt bedrägeri. Sannolika skäl är det högre graden av misstanke.

Frihetsberövande sträcker sig fram till den 26 respektive 28 september, om inte åklagaren begär förlängd häktning.