Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förmögenhet försvann

När den sjuklige Bollnäsbon fick en god man, som skulle tillvarata hans intressen, fanns närmare 730 000 kronor på hans sparkonto. När han avled sex år senare fanns bara 85 000 kvar.

Nu stäms Bollnäs kommun av mannens syskonbarn, som kräver 650 000 kronor i skadestånd.

Annons

2001 förordnade Bollnäs tingsrätt , efter en ansökan från kommunens överförmyndarnämnd, en kvinna som god man för Bollnäsbon – som på grund av försvagat hälsotillstånd, synsvårigheter, problem att gå och viss demens behövde hjälp att tillvarata sina intressen.

I juli 2007 avled mannen. Vid bouppteckningen visade det sig att hans bankkonton hade minskat med drygt 680 000 kronor under tiden som han hade haft god man. Hans arvingar – nio syskonbarn, bosatta på andra orter – kontaktade överförmyndarnämnden och en genomgång den gode mannens årsredovisningar ledde fram till en polisanmälan om misstänkt förskingring.

Den misstänkta kvinnan nekar till brott och i våras lades polisutredningen ner. Åklagaren anser inte att brott kan bevisas – något som fått överförmyndarnämnden i Bollnäs att begära omprövning av åklagarens beslut.

Frågan om omprövning är ännu inte avgjord – men nu stäms Bollnäs kommun vid tingsrätten i Hudiksvall, av dödsboet efter den avlidne mannen. Kravet är att Bollnäs kommun ska betala 650 000 kronor till dödsboet.

Motiveringen är att kommunens överförmyndarnämnd och dess handläggare har brustit i sin tillsyn över den gode mannens verksamhet.

Överförmyndarnämndens ordförande Uno Wall anser inte att kommunen är skyldig att ersätta dödsboet med den begärda summan.

- Jag och nämnden vill fortfarande påstå att ett brott har begåtts och att den nu avlidne personen har utsatts för bedrägeri från den gode mannens sida. Man kan hävda att vi skulle ha haft en bättre kontroll, men det är inte alltid så enkelt när man råkar ut för oärliga personer.