Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Formgivare utmanas av kartong

/
  • Spännande lösning, tycker Iggesund Paperboards marknadschef Carlo Einarsson om den här skapelsen från Landor i Paris.Foto: Ulf Borin
  • Marc Bhamou, formgivare i New York valde att göra 22 tarotkort på temat skönhet. Foto: Ulf Borin
  • Van Heertum Desing i Holland har excellat i olika trycktekniker.Foto: Ulf Borin
  • Förpackningsformgivarna på Landor i Paris har byggt bilder av kartongpixlar. Foto: Ulf Borin

En utställning med förpackningsdesign av internationella formgivare visas veckan ut på Järnverket i Iggesund. De har fått fria händer att använda kartong för att skapa vad de ville i en svart låda. Uppdraget kom från Iggesund Paperboard.

Annons

– Vi ville utmana ledande förpackningsformgivare att skapa något i vår kartong och bad dem att göra något spektakulärt som sätter vårt material på prov, något som inte går att göra i annat material, säger Staffan Sjöberg, informationschef på Iggesund Paperboard.

Uppdraget var att fylla en svart låda, också den i kartong. Van Heertum design i Holland har skapat en utsökt vacker orange och vit blomma som fäller ut sina blad när den svarta lådan öppnas. Blomman har skurits ut med laserteknik.

– Frans Van Heertum älskar komplicerade saker och gör avancerade trycksaker med gravyr, effektfolier, präglingar och en mängd färger, allt för att skapa visuella effekter som lockar till sig ögat, säger Staffan Sjöberg.

Exempel på denna avancerad tryckteknik har placerats i boxen, under blomman; i form av ett antal kort med tryckta bilder. De är så utstuderade att det är svårt att tro att de verkligen är trycksaker och inte någon form av applikationer.

Landor Design i Paris anser att allt de gör kan brytas ner i pixlar. Därför lade de en kubformad pixel av kartong i den svarta lådan. De har även gått utanför boxen och byggt stora bilder av sina kartongpixlar. Bilderna är tre gånger tre meter stora.

– De har gjort fem bilder i den här storleksordningen varav ett visas i Iggesund. De är sköra och svåra att transportera och sätta upp, förklarar Staffan Sjöberg.

De italienska formgivarna på Brunazzi & Associati i Turin har fyllt boxen med pasta, tomatsås och ett durkslag av biologiskt nedbrytbar kartong. Där finns också en pastatång tillverkad av samma nedbrytbara kartong.

Tarotkortlekens första 22 kort ligger till grund för Marc Benhamous lösning. Tillsammans med modefotografen Philippe Salomon har han tolkat skönhetsbegreppet i en serie bilder som placerats i den svarta boxen. Bilderna visas även i storformat.

Hittills har fyra designbyråer deltagit i projektet. De får inga arvoden men fria händer och en plattform för sitt skapande. Deras arbeten har ställts ut i Paris, London, Amsterdam, New York och nu Iggesund (där en bantad version av utställningen visas). Nästa stop blir Hamburg i november 2011. Det finns också planer på att visa utställningen i Stockholm i februari 2012.

– Vi turnerar till formgivarnas hemstäder med utställningen och plockar på en designer ytterligare varje gång vi ställer ut. Varje delprojekt tar ungefär fyra månader att genomföra. Vi ska göra nummer fem nu och räknar med att de ska bli åtta totalt, säger Carlo Einarsson, chef för marknadskommunikation på Iggesund Paperboard.

Mer läsning

Annons