Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förmånlig hyra får kritik

Anställda vid tekniska förvaltningen i Bollnäs kan hyra en öppen släpvagn av kommunen för 25 kronor per dag. Det kan jämföras med priset hos exempelvis Statoil som är 200 kronor.

Men det handlar inte om någon hemlig personalförmån. Reglerna godkändes i tekniska nämnden 1995.

I den inflammerade debatt om uppstått till följd av kommunledningens kritik mot fastighetsgruppen och tekniska förvaltningen har kommunchef Leopold Stoltz kritiserat att utrustning använts av personalen under fritiden.

- Tekniska förvaltningen har i stor omfattning låtit anställda använda kommunens egendom privat, förklarade han i gårdagens tidning.

Att anställda har den möjligheten i vissa fall är också riktigt.

Men uttalandena väcker ändå förvåning hos personalen.

- Det här är tydligt reglerat i upprättade dokument, säger Olle Pettersson, som är arbetsledare vid den avdelning som sköter gator, parker och förråd.

Enligt reglerna från december 1995 ges anställda vid tekniska kontorets anläggningsservice möjligheter att hyra vissa maskiner och fordon enligt en fastlagd taxa.

Det som kan hyras är exempelvis lastbilar, hjullastare, släpvagnar, borrmaskiner och motorsågar.

Att hyra en hjullastare eller lastbil kostar 240 kronor i timmen. Taxan justeras i takt med prisutvecklingen och ska täcka kostnader för kapitaltjänst, bränsle, reparationer, skatt och försäkringar.

Men Leopold Stoltz tycker inte att förmånerna är acceptabla.

- Det här är både olagligt och olämpligt. Det har skapats kulturer som det inte är någon hejd på och som vi måste göra något åt, anser han.