Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlust ger vinst i längden

Kommunens energiföretag och bostadsbolag gick med förlust i fjol. Men bakom energiföretagets förlust ligger en satsning på hetvattencentralen som minskar behovet av nyinvestering under lång tid. Det innebär också mindre taxehöjningar.

Ljusdal Energiföretag, som äger Ljusdal Energi, Ljusdal Elnät, och Ljusnet (dessutom halva Ljusdal Energi Försäljning), visade minus 774 000 kronor i resultat efter finansiella poster. Det är Ljusdal Energis förlust på 3,3 miljoner kronor efter finansnetto som ligger bakom detta.

Minusresultatet beror på att en satsning på 5,5 miljoner kronor i hetvattencentralen i Sjulhamre, Ljusdal, har belastat resultatet. Satsningen förlänger livslängden på anläggningen med 10-15 år.

– Vi har bytt rör som tillsammans har en längd på sju kilometer. Så nu behöver vi inget nybygge på länge. Och det är fördel eftersom det händer så mycket på miljö- och energiområdet. Men framför allt håller det nere höjningstakten när det gäller taxorna för abonnenterna, säger Nils Ternow, vd för energiföretagen.

I stället för en stor nybyggnation för mellan 50 miljoner och 70 miljoner planeras en tillbyggnad i Sjulhamre som ska ge 8 megawatt och ersätta behovet av Östernäspannan.

– Går allt bra kan den förändringen ske runt 2013, säger Nils Ternow.

När det gäller det kommunala bostadsföretaget AB Ljusdalshem visade det ett plusresultat på nära 4,3 miljoner kronor efter finansiella poster. Men en avsättning till periodiseringsfond på nära 3 miljoner kronor och skatt på 5,2 miljoner (till stor del beroende på att de två sista servicehusen sålts till servicehusbolaget) gör att det på sista raden blir ett underskott på nära 3,9 miljoner kronor.