Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förljuget om strategiska planen

Landstingsdirektör Svante Lönnbark vilseleder sina läsare angående sin strategiska plan för sjukvården i Gävleborg på debattplats i HT 15 maj.

Han menar att inget är heligt, och att allt gått ut på att skapa så bra förutsättningar som möjligt för vår skattefinansierade sjukvård. Vi menar att detta inte stämmer med verkligheten. Det är alldeles uppenbart att det som är en helig ko i denna plan är att Gävle sjukhus till alla delar skall bevaras och förstärkas.

Då han tillträdde som landstingsdirektör talade landstingsledningen gärna om att sjukhusen i landstinget skulle nischas. Det innebar att akutsjukhusen i Gävle och Hudiksvall skulle dela upp vissa arbetsuppgifter mellan sig för att man skulle få större volym och erfarenhet och därigenom kunna erbjuda högre kvalitet. Både Lönnbark och landstingsrådet Knapp avfärdade då alla misstankar om dold agenda och lovade att Hudiksvalls sjukhus skulle förbli ett akutsjukhus.

Dessa tankar har man nu skrinlagt och man presenterar öppet en plan som blir förödande för all sjukvård i Hälsingland.

Lönnbark predikar att avståndet till akutsjukhus inte innebär någon risk och att vi i Hälsingland skall känna oss trygga. Jo man tackar. Vi känner oss lika trygga som om den lede skulle läsa aftonbön för oss.

Lönnbark hänvisar till att det medicinska rådet har godkänt hans strategiska plan. En förutsättning är att närsjukvården i Hälsingland samtidigt byggs ut och förbättras. Att detta ej går att genomföra tar man inte hänsyn till. Dessutom kan givetvis inte ens en optimalt fungerande närsjukvård med allmänläkare och sjukhusspecialister i öppen vård ersätta ett akutsjukhus. Medicinska rådet måste således kritiseras för sitt ställningstagande.

Vi är övertygade om att primärvården kommer att få mycket stora bemanningsproblem om Hälsingland blir utan akutsjukhus. Ett akutsjukhus är ju också ett utbildningssjukhus där nya distriktsläkare får sin utbildning.

Det är också numera välkänt att divisionschefer och verksamhetschefer som är kritiska eller kan förväntas bli kritiska till Lönnbarks plan avskedas. Landstingsdirektören styr genom att sprida rädsla. En ledarstil som inte passar någonstans och framför allt inte i skattefinansierad verksamhet.

Hur länge till skall landstingsstyrelsen ge landstingsdirektören fortsatt förtroende? Skadan är redan skedd. Även om den strategiska planen skrotas kommer det att ta år att bygga upp tilltron till akutsjukvårdens framtid i Hälsingland. Det kommer att kosta skattebetalarna stora summor för att avlöna stafettläkare framöver. Redan nu har vårt landsting den sämsta läkarbemanningen i hela landet. Läget har försämrats sedan landstingsdirektören tillträdde. Landstingssstyrelsens ordförande Ann-Margret Knapp måste agera nu!

Distriktsläkare i Hudiksvalls kommun

Thomas Ehn, Ahmed Esmail, Bosse Fagerström, Ann-Britt Lindmark, Annmarie Lundberg, Pär Nolgård, Kristina Olofsson, Marianne Palmgren, Ingrid Stålberg, Aase Schibbye, Jessica Schnell, Håkan Ström, Thomas Walan, Staffan Westerlund.