Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förkastligt med statligt stöd till organisation som rashatar och talar om "armeniska hundar"

Ett hattal med "Död! Död! Död!" på Sergels Torg måste få konsekvenser, inte bara för talaren utan också hur offentliga medel delas ut till olika organisationer som har företrädare som går över gränsen som finns i en demokrati.

Det Turkiska Riksförbundet och dess vice ordförande har skämt ut sig. Så till den grad att regeringen omedelbart bör se över regelverket för hur man kan göra organisationer med statsbidrag återbetalningsskyldiga om de ägnar sig åt hatpropaganda, hets mot folkgrupp, uppmuntrar till så kallad ”hederskultur” eller företräder främmande makts intressen.

Staten ska inte stödja den liberala demokratins fiender. Turkiska Riksförbundet får under 2016 hela 519 962 kronor i statligt stöd, pengar som förbundet inte borde ha efter förra veckans övertramp.

Läs mer: Ta ifrån extremisternas deras utländska pengar

I samband med en demonstration på Sergels torg, med anledning av konflikten i Nagorno-Karabach, höll Barbaros Leylani, vice ordförande, ett tal som inte bara är förkastligt utan även brottsligt:

”Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna! Död! Död! Död!”

I TV4Nyheterna försvarar sig Leylani med att han inte har något emot ”fredliga, mänskliga armenier”. Han sade även att han inte hade förberett någon text - som om det skulle göra saken bättre. Just avhumaniseringen är hatets första steg mot folkmord. Särskilt när man pratar om sina raskamrater och den andra folkgruppen som djur.

För svensk-armenier väcker talet starka känslor. Minnet av folkmordet för hundra år sedan är levande. Omkring en miljon armenier, men även hundratusentals kristna från andra folkgrupper som syrianer, assyrier, greker och kaldéer mördades. Kulmen var 1915-1916 men förföljelser pågick in på 20-talet och resultatet blev att Turkiet i stort sett förlorade sin kristna befolkning.

Läs mer: De flyende muslimerna måste få slippa extremismen

Talet har också fått kraftfulla politiska reaktioner. Riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) intervjuades av TV4 och skriver på sin Facebooksida:

– Helt oacceptabelt och olagligt. Sverige måste visa nolltolerans mot hat och extremism.

Tonläget har skruvats upp efter den senaste tidens strider mellan Azerbajdzjan och armeniska styrkor i utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Konflikten uppstod efter Sovjetunionens fall för 25 år sedan då majoriteten av den armeniska befolkningen ville tillhöra Armenien. Den senaste tidens strider som beskrivs som den häftigaste sedan 1994 måste också ses i ljuset av konflikten mellan Erdogans Turkiet och Putins Ryssland, där Turkiet stödjer Azerbajdzjan och Ryssland Armenien.

Men klivet därifrån till att sprida hatpropaganda på Sergels torg kan varken förstås eller försvaras. Och att statliga medel går till en sådan organisation är oacceptabelt. Här har riksdagen riktat tryck mot regeringen att komma tillbaka med åtgärder.

– Vårt tillkännagivande handlar om att göra samhället mer motståndskraftigt mot våldsbejakande extremism, bland annat genom att hålla inne bidrag till olika organisationer som inte uppfyller grundläggande demokratiska värderingar, säger ledamoten i konstitutionsutskottet Mathias Sundin (L) till ledarsidan och pekar på att det inte bara handlar om statliga pengar.

– Det är också viktigt att kommunerna får redskap för att kunna avgöra vilka organisationer som uppfyller kraven.

För Turkiska Riksförbundet återstår en lång väg för att återställa förtroendet. De första stegen måste vara omedelbar avgång av dess vice ordförande och förbehållslös ursäkt från förbundet tillsammans med ett orubbligt avståndstagande från det som sades under demonstrationen på Sergels Torg.

Läs mer: Lyssna inte på sirenerna efter sommaren då världen blev galen

UPPDATERAT: Leylani har lämnat sitt uppdrag.