Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förintelsens minnesdag: Sätt stopp för antisemitismen från islamisterna

På fredag högtidlighålls minnesdagen för Förintelsens offer. Det var denna dag 1945 som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades av Röda Armén i andra världskrigets slutskede. Över en miljon människor mördades i lägret, nio av tio var judar.

Antisemitismen försvann inte i och med Tredje Rikets fall, däremot har den hållits under mattan i årtionden. Men i dag kryper den fram mer och mer.

Det finns allt färre som kan berätta om förintelsen bland oss, och med minnet om "aldrig mer" som försvinner bort i historien så blir det mindre verkligt. Samma mörka krafter då som nu kan växa sig starka om vi låter det ske.

Läs mer: Kampen om ett märke - om hur nazisterna stjäl symboler

En annan förklaring är att det finns en helt ny ådra av antisemitism som växer i Sverige. Det är inte bara stövelbeprydda femtekolonner, som hyllar Hitler och får pengar från Ryssland, det handlar om. Våra nazister har fått sällskap av islamister som rör sig på vänsterkanten.

Dessutom göder de här grupperna varandra i hatets ideologier. Offret blir då, som så många andra gånger i historien, judarna.

En av den senaste veckans viktigaste strider mot antisemitismen har tagits av Henrik Johansson och Myra Åhbeck Öhrman på opinionssajten interasistmen.

I ett debattinlägg på Aftonbladet och sedan i uppföljande diskussioner i sociala medier har de konsekvent och rakryggat ställt Rashid Musa, ordförande för SUM (Sveriges unga muslimer) till svars för att ha bjudit in föreläsaren Zaghloul El-Naggar från Egypten.

Det är en föreläsare som vill utplåna israel, hatar homosexuella och som är ökänd för att sprida antisemitisk propaganda. Rashid Musa har konsekvent vägra svara på sakfrågan och i stället försökt skydda sig i ett moln om att kritikerna är islamofober eller någon märklig historisk whataboutism. Och som interasistmen har visat är det inte första gången Musa kopplas till problematiska personer.

Läs mer: Ta ifrån extremisterna deras utländska pengar

Det är lätt att instämma i interasistmens krav att det svenska samhället måste sluta bjuda in Musa för samtal om rasism. Man kan inte vara antirasist och samtidigt vara antisemitist och homofob. Dessa värderingar hör hemma på historiens avskrädeshög och kan bara förpassas dit genom att vi tillsammans pekar med hela handen.

Är man antisemit och homofob så har man mer gemensamt med de skalliga gossarna i extremhögern än med någon annan i vårt samhälle.

Är man antisemit och homofob så har man mer gemensamt med de skalliga gossarna i extremhögern än med någon annan i vårt samhälle. Det senaste året har sett en rad uppvaknanden på vänsterkanten i fråga om att antisemitism och islamism finns i vänsterns led.

Efter åratal av larm som ignorerats, från bland annat Malmö, så blev historien kring TV-intervjun där Kaplan jämfört Israel och Palestina med nazisternas behandling av judarna på 30-talet droppen.

Läs mer: "Sionistisk konspiration" är Miljöpartiets mest pinsamma försvar av Kaplan

Kaplan var dessutom tidigare ordförande i Sveriges unga muslimer. Samhället måste visa samma nolltolerans mot den antisemitiska delen av islamismen, ofta kommer den i form av våldsbejakande salafism, som vi visar nazismen.

Alla strider vi inte tar i dag i de här frågorna kommer vi tvingas föra med mångdubbel kraft i morgon.

Och till skillnad från på 30- och 40-talet så måste kampen tas på flera sidor.

Hatet vilar inte. Antisemitismen vilar inte.

Och för att förintelsens offer ska få vila i frid är det här inte en kamp vi får förlora.

Inte i dag. Inte i morgon.

Aldrig någonsin.

Läs gärna Sjölund: På en tyst buss genom historiens helvete