Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förhandlingar om ny Hudikforskning

Kommunen förhandlar om fler forskningsområden för Acreos ägare. Första steget är ett gemensamt innovationscentrum.

Hudiksvalls kommun för diskussioner med forskningsbolaget Swedish ICT, som bland annat driver Acreo fiberlabb i Hudiksvall. Målet är en utvidgning av företagets forskning till att – förutom fiber – även omfatta hydraulik- och sensorforskning på plats i Hudiksvall. På sikt hoppas kommunen även på forskning inom skogsområdet.

Kommunchefen Bengt Friberg är den som för förhandlingarna med bolaget. Kommunen är tillsammans med Swedish ICT och dess dotterbolag Acreo, Hudiksvalls hydraulikkluster och Fiber Optic Valley stiftare av den nybildade ekonomiska förening som står bakom innovationscentrat.

Att Swedish ICT beslutat delta i innovationscentrat är ett tydligt tecken på att de är intresserade av utvecklingsfrågor i Hudiksvall, anser Bengt Friberg.

Swedish ICT ägs till 60 procent av svenska staten, och till resterande del av näringslivet.

Hittills har inget konkret kommit av samtalen, men förhoppningen är att Swedish ICT ska bredda sin forskningskapacitet i Hudiksvall. Förutom de för lokal industri så viktiga basområdena, hoppas också Bengt Friberg på forskning inom tjänstesektorn.

Det nya innovationscentrat kommer i sig inte att ge några nya jobb att tala om, är Bengt Fribergs bedömning.

– På sikt kan det ge sysselsättning genom nya företag, men också genom utveckling av befintliga företag. Vi behöver hjälpa dem att blomma ut och växa, så att till exempel Sunfab och andra ska finnas kvar.

Just nu ligger fokus på att få till en basfinansiering för innovationscentrat. I första hand hoppas Bengt Friberg på pengar från regionen men också från EU. Innan sommaren väntas den delen preliminärt vara säkrad.

– Och efter sommaren ska vi vara igång med en basorganisation, säger Friberg.

Swedish ICT:s medverkan i innovationscentrat är mycket viktig. Förutom företagets kompetens och nätverk ger de en slags kvalitetsstämpel till arbetet, som har stor tyngd, enligt Bengt Friberg. Skulle de dessutom gå med på att utveckla sin forskning är det ett stort plus.

Kommunalrådet Caroline Schmidt (C) tror mycket på en etablering av nya forskningsområden. Halmstad är ett lyckat exempel på hur en regional högskola har gjort mycket för bland annat befolkningstillväxten, säger hon.

– Vi har ingen högskola, och kommer nog inte få någon heller. Därför är den här forskningen så viktig. Därför är ambitionen att få ICT att utvidga i Hudiksvall viktig.