Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Författaren: Lars Berge

Är du meningsfull?

Är det meningsfullt att gå till jobbet och vara duktig varenda dag?

Det är frågan i Helgas första bokcirkelbok Kontorsninja. Den vill utmana, men först och främst underhålla: budskap utan humor är ingenting, tycker författaren Lars Berge.

Han ser framgång som vår tids religion, och det vill han ändra på med skratt.

– Jag vill inte vara en fin författare, jag vill vara en som många gillar.

Första boken ut i Helgas bokcirkel är Lars Berges romandebut Kontorsninja. Huvudpersonen Jens Jansen bestämmer sig för att sluta prestera på sitt meningslösa mellanchefsjobb. Han arrangerar sitt eget försvinnande, med målet att göra så lite det bara går. Han börjar tälta i ett övergivet förråd på jobbet och lever på kvarglömd mat och automatkaffe.


Kontorsninja är rolig och lättläst, men vill samtidigt visa på hur djupt sjuk prestationshetsen är i vårt samhälle.
Författaren Lars Berge ser sig som underhållare. Kan han dessutom smyga in en trojansk häst med revolutionärt budskap är det ännu bättre. Han vill att vi alla tar oss en funderare på hur vi faktiskt vill leva våra liv.


– Jag tar underhållning på extremt stort allvar. Jag tror inte att man kan åstadkomma förändring utan humor. Man kan vara arg på överheten som förtrycker en. Men man kan också skratta åt dem, och göra sig löjlig på deras bekostnad, säger Lars Berge.
Att jobba har blivit ett egenvärde i vårt samhälle, alla ska jobba även om jobbet känns meningslöst. Lars Berge tror att framtiden kommer att betrakta vår framgångssyn som en religion.

– Vi har ju helt och hållet fuckat upp det här vi kallar frihet. I arbetarrörelsens glansdagar var det självklart att jobba så lite som det var samhällsekonomiskt möjligt. Man trodde att vi i vår tid bara skulle jobba 15 timmar i veckan och i stället förkovra oss och läsa. Men vi har valt pengar och konsumtion, blivit skuldslavar hos bankerna så att vi tvingas arbeta mer och mer, säger Lars Berge på telefon från sitt frilanskontor.
Han har själv inte haft en anställning på tio år. Innan dess jobbade han som telefonförsäljare, och kallar det en mörk tid. Så han vet vad det innebär att ha ett meningslöst jobb. Nu försöker han undvika att ha ett "riktigt" jobb, till sin frus förtret.
– Skulle vi klara oss utan telefonförsäljare? Skulle du bli råledsen om alla finansmäklare försvann över en natt?

Kontorsninja ligger kanske närmare verkligheten än man vill hoppas. Lars Berges kompis Eric Ericson (som gjort boken Brev till samhället) bodde faktiskt på sitt kontor under några månader. Han har berättat om vedermödorna med stanna kvar sent på jobbet och verka ambitiös, bara för att sedan behöva akta sig för städare när man sover.
Berge har dagdrömt om storyn i Kontorsninja länge. Han brukade åka förbi kontors-stadsdelen Infra city på väg till Arlanda, och funderade över de människor som tvingas leva sina liv där.
– Det ser så sjukt tråkigt ut. Trivs någon av dem egentligen?

Lars Berge är fascinerad av tanken på att bara kasta in handduken och försvinna. Ibland dyker det upp nyheter om människor som faktiskt gör så på riktigt. Som "Snömannen" som bodde i sin bil på en enslig skogsväg i Västerbotten förrförra vintern. I Kontorsninja skymtar ett nätverk där försvunna personer lever livet. En av dem hävdar att många faktiskt passar på att försvinna när stora katastrofer sker, som tsunamin eller Estonia.
Och han är fascinerad av människor som utmanar samhället, som söker sig till gränsen för vad som är accepterat, och passerar den.
– Det framkallar intressanta reaktioner som vittnar om vilket samhälle vi lever i egentligen.

Vad vill du skicka med till den som vill delta i bokcirkeln?
– Jag vet inte... ha så kul! Eller vafan, ta sovmorgon nån dag. Ligg och läs den här boken i stället. Chefen kanske blir arg, men det är det värt.