Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Författaren García Márquez död

Den colombianske författaren Gabriel García Márquez har avlidit. Han blev 87 år.

García Márquez tilldelades Nobelpriset i litteratur 1982.
García Márquez avled i sitt hem i Mexico City i sviterna av en lunginflammation.
Han var även verksam som journalist och samhällsdebattör. På senare år har det inte utkommit några böcker av honom.

García Márquez föddes i slutet av 1920-talet och redan namnet på födelseorten låter som en rytm: Aracataca. I hans mest kända verk, romanen "Hundra år av ensamhet", framträder byn, kallad Macondo, som världens nav. Han skrev romanen under sin under sin exil i Mexiko. Den handlar om en släkthistoria som löper över hundra år. Hans "magiska realism" blev stilbildande. Romanen, som utkom 1967, blev också hans internationella genombrott.

Hans romaner "kombinerar det realistiska och det fantastiska i en rikt komponerad uppdiktad värld som reflekterar en kontinents liv och konflikter", löd Svenska akademiens motivering till litteraturpriset.

Han tvekade inte heller att göra inhopp i politiken. Han stödde Kubas ledare Fidel Castro, antingen med sympatiuttalanden eller genom tystnad (som när Kuba avrättade fångar), vilket renderade honom stark kritik från en annan litterär gigant och senare Nobelpristagare: Mario Vargas Llosa.