Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Författarbesök i Sågtäkten

Smakprov ur bruksmiljön serverades i bygdegården.

Färstarka skildringar av bruksmiljön i Sandviken, har fört författaren Bernt-Olov Andersson till läsarnas hjärtan. Det allmängiltiga, vardagliga och nära likaså. Besökarna i Sågtäktens bygdegård serverades glimtar ur romanerna, när författaren själv läste och föreläste, på torsdag kväll.

Titlar som Min älskade slaktare, Syrenernas tid, Som en lilja är bekanta för många läsare. Detaljrika, tovärdiga skildringar ur norrländska arbetarmiljöer, i mitten av förra seklet, bygger på summa summarum två detaljerade barndomsminnen, berättade Bernt-Olov Andersson.

– Jag hade inte en så bra barndom, och då förtränger man, förklarade han.

Under kvällen lät han åhörarna följa med från utdragssoffan i Kilafors, där han såg dagens ljus, vidare till "bruket" i Sandviken – det vill säga inte själva bruket, men den fysiska och sociala bruksmiljö där människorna fanns, och levde sina liv.

Värd för kvällen var Sågtäktens bygdegårdsförening, som alltså bjöd in till den första av två planerade författaraftnar i höst.