Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagshälsovård får inte vara med i upphandling

Drygt 2 500 anställda i Bollnäs kommun får byta leverantör av företagshälsovård nästa år. Den nuvarande, landstingsägda Gävle-Dala Företagshälsa, kan inte lägga bud av formella skäl.

Det som diskvalificerar Gävle-Dala Företagshälsa är att landstinget tillsammans med Gävle kommun i maj bildar en gemensam nämnd, som ska vara ledningsorganisation för företagshälsan där.

Då går det samtidigt inte att lägga bud vid upphandlingar ute i andra kommuner.

– Det är det besked som vi har fått, säger Carola Ledenstam, personalutvecklare i Bollnäs kommun.

Kommunchef Kjell Öhrström föreslås få uppdraget att upphandla företagshälsovård med "stationering i Bollnäs".

Det senare innebär dock inte att en ny aktör behöver ha sitt säte på orten.

– Men det ska finnas tillgång till lokaler och personal här. Företagshälsovården är en oberoende resurs och det är viktigt att den uppfattas som det, säger Carola Ledenstam.

Hon betonar att det i uppgifterna ingår att analysera både det som kan bidra till ohälsa och det som kan befrämja hälsa hos personalen. En annan uppgift är att bistå vid rehabilitering.

Troligen blir det en gemensam upphandling tillsammans med Ovanåker, Söderhamn och Ockelbo. Samma gruppering samverkade också inför den förra upphandlingen för fyra år sedan.

För en tid sedan inbjöds fem hälsovårdsföretag för att informera sig inför upphandlingen. Det handlade om stora aktörer som Feel Good (där tidigare Arbetsmiljöutveckling i Bollnäs ingår), Previa, Priserva, Manpower och det mindre Alert Företagshälsa i Hudiksvall.

– Men det kan naturligtvis finnas fler som är intresserade av att lägga bud, säger Carola Ledenstam.

I dag betalar Bollnäs kommun 838 kronor per år och anställd. Hälsoundersökningar ingår inte i nuvarande avtal.