Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsamhet skapar välfärd

Annons

Den 13 maj så pratade vi Europaparlamentsval i Söderhamn och träffade där ett antal inspirerande företagare. Det var fantastiskt att träffa människor som var så fulla av idéer och initiativkraft. Vid sådana här möten är det alltid lika tydligt att det är de små och medelstora företagen som skapar framtidens jobb och välfärd.

70 procent av alla anställda i Europa arbetar idag hos små och medelstora företag. Det är också i dessa företag som jobbtillväxten har skett under de senaste åren, när vi tar oss ur den nuvarande ekonomiska krisen, är det också här den kommer att ske i framtiden. Bland alla dessa företag kommer dessutom några att bli framtidens storföretag. Genom denna tillväxtmotor skapas både större spelrum för individen att följa sina egna drömmar och utrymme ges för att vi tillsammans ska kunna bygga ett europeiskt välfärdssamhälle.

För Centerpartiet är företagsamhet ett honnörsord. Det är när samhället tillåter människor att vara företagsamma som vi kan ta långa steg in i framtiden. I ett sådant samhälle får människor chansen att växa på sina villkor och ge utlopp för sina egna inneboende drivkrafter. Att skapa ett gott företagsklimat som gör det lätt och roligt att vara företagare är därför en av politikens absolut viktigaste uppgifter.

Den företagarvänliga politiken är också alldeles för betydelsefull för att lämnas till en enda politisk nivå. Jobbskapande politik måste föras överallt – i kommunen, i riksdagen och inte minst i Europaparlamentet. Med hjälp av sunda reformer där företag får en avlastning från byråkratin och därigenom får möjligheten att göra det som de är bäst på – att driva sitt företag – kan vi bygga de fundament som krävs för en långsiktigt hållbar tillväxt.

I Europaparlamentet kommer jag därför att arbeta för att skynda på regelförenklingsarbetet, öka konkurrensen inom unionen och driva på för en ökad frihandel. En självklarhet är också att öppenheten bör finnas i alla sektorer, inklusive tjänstesektorn. Den fria rörligheten av varor och tjänster är en grundläggande princip i det europeiska samarbetet.

Födelselandet bör därför inte spela någon roll för möjligheten att bestämma själv var och med vad man vill arbeta. Genom dessa åtgärder vill jag skapa ett europeiskt entreprenörsklimat av världsklass som leder till fler jobb och ökade möjligheter att satsa på välfärden.

EU har en stor roll att spela när det gäller företagandets och entreprenörskapets villkor. Alla partier är dock inte lika och det är inte självklart att besluten kommer att fattas i en riktning som gynnar jobben, tillväxten och välfärden.

Detta är en stor anledning till varför det är viktigt att gå och rösta den sjunde juni.

Abir Al-Sahlani (c) Europaparlamentskandidat,

Magnus Svensson (c) Gruppledare Söderhamn

 

Mer läsning

Annons