Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagarnätverk bäst som följdverkan

Nätverk är värdefulla för kvinnor som är företagare.
Men nätverken kan bli starkare om de växer fram som följd av ett projekt med andra mål.

Länsstyrelsen driver ramprogrammet Främja kvinnors företagande i Gävleborg. Under onsdagseftermiddagen träffades ett 30-tal företagare och projektledare i Gävle för att dela med sig av sina erfarenheter av det.

– Så länge det är färre kvinnor än män som startar företag är det motiverat med insatser riktade mot kvinnor, säger Ingrid Siksiö, ansvarig på länsstyrelsen.

Flera deltagare vid träffen betonade värdet av speciella företagarnätverk för kvinnor.

– Det är svårt att lyckas få ihop företaget med hushåll och barn. Jag vill träffa andra som förstår situationen, sa företagaren Anna-Lena Engman från Hudiksvall.

Hon har deltagit i ett av två snarlika projekt som ska ge stöd för kvinnor som drivit företag under minst ett år.

– Det krävs uthållighet för att inte ge upp när man möter hinder, säger projektledaren Birgitta Keller det första i Gästrikland.

I höstas drog Karin Danielsson Berglöf igång i Hälsingland, efter samma modell, med två grupper med sju deltagare i varje. Nu arbetar hon med ytterligare två lika stora grupper.

Programmet består både av tematräffar i gruppen och möjligheten till två träffar med en personlig coach.

Forskaren och företagaren Janna Kurvinen är anlitad för att utvärdera lärprocesserna inom rampprogrammet.

– De här två projekten är goda exempel där deltagarna både utvecklat sin affärsverksamhet och utvecklats som personer. Huvudmålet med projekten har inte varit att skapa nätverk, men det har ändå blivit resultatet. Deltagarna har genomgått en process tillsammans och på så sätt kommit nära varandra,

Hon tror att projekt som Karin Berglöf-Danielssons har större förutsättningar att leda till givande nätverk än de projekt som har nätverksskapande som sitt huvudmål.