Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagarna: ”En kraft att ta vara på!”

En viktig lösning finns hos små och medelstora företag - här finns chanser till nya jobb och nya företag, skriver Företagarna.

Hur tar vi bäst vara på kompetenser och potential hos de många människor som flytt, eller av andra anledningar flyttat, till Sverige? Sverige har Europas största skillnader i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda, så kan det inte få fortsätta. En viktig lösning finns hos små och medelstora företag - här finns chanser till nya jobb och nya företag! I småföretagen finns nämligen stora möjligheter att skapa nya arbetstillfällen för att jämna ut gapet.

I Gävleborgs län var totalt cirka 129 000 personer förvärvsarbetande år 2015 varav drygt 11 000 eller 9 procent var utrikes födda. Motsvarande siffra i riket var 16 procent. 99 procent av företagen i Gävleborg har mindre än 50 anställda. Det innebär att 47 520 personer är anställda i ett mindre företag. Småföretagens anställda står för de sammantaget största skatteintäkterna till kommunerna. Som grupp bidrar de mer till välfärden än de grupper som är anställda i stora företag, i offentlig sektor eller i övriga sektorer på arbetsmarknaden.

I en färsk undersökning från Riksdagens utredningstjänst (RUT) framkommer att av 34 540 enskilda näringsidkare eller delägare i Gävleborgs län är i dag 1987 utrikes födda. Bland unga företagare (till och med 30 år) drivs en femtedel av företagen i Sverige av personer med utländsk bakgrund. Studier visar att företagare med utländsk bakgrund i högre utsträckning än företagare med svensk bakgrund vill att deras företag ska växa. Framför allt är det fler i denna grupp som vill växa genom att anställa. En kraft att ta tillvara på!

Det finns dock problem kopplat till företagandet som i synnerhet påverkar företagaren med utländsk bakgrund. Företagare med utländsk bakgrund upplever till exempel tillgången till lån och krediter som ett större tillväxthinder jämfört med andra företagare. Människor som inte bott i Sverige allt för länge har en bristande bankhistorik vilket gör det svårare att få lån. Om företag dessutom inte tillåts gå med vinst, med anledning av diskussioner om vinstförbud inom välfärdsföretag, kommer det att innebära dubbla hinder i tillgången till lån och krediter.

Det finns många hinder på vägen för utrikes födda – ta till exempel valideringen av en invandrares utbildning eller yrkeskunskap som i dag tar alldeles för lång tid. Om en person kan jobbet – låt dem få arbeta. Vi vill därför se ett system där yrkesfolk validerar och praktikplatser kan vara en del av valideringen.  

Men till syvende och sist handlar det om att vi behöver ett gott företagarklimat för alla. Gävleborg behöver fler och växande företag som vågar anställa.

Annicka Borgman

ordförande Företagarna Söderhamn

Janne Ström

ordförande Företagarna Hudiksvall

Katarina Svender

ordförande Företagarna Ljusdal

Rolf Volungholen

ordförande Företagarna Bollnäs

Thomas Nilsson

ordförande Företagarna Woxnadalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel