Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare tvingas betala skulder

En företagare måste betala drygt 700 000 kronor till staten. Detta efter en dom i förvaltningsrätten som slår fast att han gjort sig skyldig till grov oaktsamhet när han inte betalat skatter och avgifter i tid.

Mellan 2004 och 2006 var den 48-årige företagaren från Söderhamn styrelseledamot i Söderhamns teknik utbildningscenter. Skatteverket menar i sitt yrkande att företagaren därför är ansvarig för att företagets skatter och avgifter betalas i tid. Men att han inte gjorde tillräckligt för att det skulle ske.

Företagaren tycker inte att han hade så stor möjlighet att påverka utvecklingen i företaget.

Företaget är ett aktiebolag, men en företagsledare kan bli betalningsskyldig för företagets skulder om denne med uppsåt struntat i att betala skatt eller inte gjort det på grund av grov oaktsamhet, och drivit företaget vidare trots att det funnits stor risk för att företaget inte kunnat betala skatten i framtiden.

I sin dom skriver förvaltningsrätten att 48-åringen inte har vidtagit åtgärder för att avveckla företaget och av gjort sig skyldig till grov oaktsamhet genom att inte betala skatter och avgifter.

Därför är företagaren skyldig att betala företagets skuld till Skatteverket på totalt 717 075 kronor.