Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare lurade till sig 2,4 miljoner

Under ett par års tid skrev en Nordanstigsföretagare falska fakturor och kunde lura till sig 2,4 miljoner kronor. Mannen åtalas för grovt bedrägeri.

Han berättar öppet om bedrägeriet. Han förklarar hur hans ekonomi började kärva och han hamnade i en smålånekarusell.

För att snabbt få betalt för sina fakturor, började han anlita ett factoringbolag. Bolaget köpte hans fakturor och betalade direkt ut beloppet till honom, minus fem procent av fakturabeloppet. Factoringbolaget skickade i sin tur en faktura till företagarens kund.

Så skrevs riktiga fakturor. Men för två år sedan hamnade företagaren i en akut ekonomisk kris. Han kom på att han kunde skriva falska fakturor till factoringbolaget.

Det började med mindre summor på cirka 30 000 kronor. För att bluffen inte skulle upptäckas, började företagaren vittja uppdragsgivarens post. Han tog fakturan som factoringbolaget skickade till hans kund och betalade den själv.

Bedrägeriet gick lätt och företagaren såg på det hela som ett lån i krisläge. Men det stannade inte vid bara en luftfaktura.

Nu skrev han tre till fyra falska fakturor i månaden och sammanlagt handlade det om summor på mellan 300 000 och 400 000 kronor.

Det började bli allt jobbigare att hålla reda på alla fakturor. Han missade att betala en faktura och påminnelsen nådde uppdragsgivaren. En lögn räddade honom.

Men till slut sprack bluffbubblan. Factoringbolaget tog kontakt. De hade noterat att det var samma konto som de satte in fakturabeloppen på och fick betalt från. Företagaren åtalas vid Hudiksvalls tingsrätt för grovt bedrägeri. Han erkänner brottet.