Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare i kulturturism

Fler och fler kommer att syssla direkt eller indirekt med turism i framtiden. Gun-Marie Swessar i Alfta har jobbat med kulturturism i ett 10-tal år. Hennes företag heter Culture & Kin AB och har specialiserat sig på hälsingegårdar och emigrationen till Amerika. Det handlar om att ha en bra berättelse att berätta och få en bra förståelse för att lyckas, poängterar hon.

Från och med i sommar driver Culture & Kin även Hälsingegård Ol-Anders, Migranternas hus och Emigrantmuséet i Alfta. Gun-Marie konstaterar att det har varit en hektisk sommar och en av besökarna var Antikrundans Knut Knutsson, som även har skrivit i gästboken och tackat för en trevlig visning.

– Jag stod och berättade för en grupp om den speciella dörrvakt med namnet Knut som finns målad på en av väggarna i Ol-Anders gammelgård, när Knut Knutsson kommer in. Precis i samma stund, som jag berättar om en Knut så kommer en annan in. Det här händer inte, hinner jag tänka, skrattar Gun-Marie.

Knut Knutsson plockade i alla fall fram sin kamera och fotograferade av sin namne.

– Man måste kunna improvisera och vara flexibel när man håller på med detta. Du måste vara en tusenkonstnär.

Gun-Marie har alltid varit intresserad av hälsingegårdarnas historia och emigrationshistoria, så att få jobba med detta på heltid är något av en dröm. Allt började med ett projekt om emigrationen, där hon fick många kontakter med USA. När projektet tog slut fortsatte Gun-Marie i egen regi och byggde vidare på de kontakterna hon hade fått. Just nu leder hon en gruppresa till svenskbygderna i USA.

Under sommaren arrangerar hon bussturer till olika hälsingegårdar. Hälsingegårdsturismen är bara en del av kulturturismen i Hälsingland. Gun-Marie konstaterar att kulturturismen har enorma utvecklingsmöjligheter om man bara klarar att balansera mellan bevarandeintressen och kommersiella intressen. Hon talar om en gyllene mitt, dit det gäller att få alla att sträva.

Det gäller helt enkelt att både kunna tjäna pengar och erbjuda kvalitet, samtidigt som turistindustrin värnar de miljöer man visar. För en förstörd miljö är en förlorad kulturmiljö, som inte går att ersätta.

– Det som krävs är kunskap hos dem som bedriver den här verksamheten. Det handlar om kunskap både om vårt kulturarv och om service och gästbemötande. Besökarna ska vilja komma tillbaka. Där kan en kommun gå in och hjälpa till och stötta med rätt form utbildningsinsatser. Jag har själv läst en utbildning om turism i upplevelseindustrin för några år sedan. Där konstaterades att kulturturism kan delas in i fasta saker som byggnader, berättelser och vägar. Vi i Hälsingland har allt av det där.

– Vi har hälsingegårdarna och historierna om dessa. Många byggdes i mitten av 1800-talet då även den stora emigrationen till Amerika startade. 10 procent av Alftas befolkning emigrerade, många av dessa följde med Erik Jansson till Bishop Hill där de var med och byggde Sveriges främsta byggnadsminnesmärke utomlands. Det är något att vara stolta över.

Gun-Marie får även möta svenskättlingar från USA som kommer till Sverige för att söka sina rötter. Tänk om vi kunde få bara en liten del av alla svenskättlingar att komma hit. Det skulle innebära en strid ström av besökare, resonerar Gun-Marie.

– Jag tror det beror på att människor söker sin identitet och historia. De vill på det sättet försöka förstå sig själva, säger Gun-Marie.

– Det är genuint det vi presenterar. Vi behöver inte hitta på något. Vi har vårdat våra kulturminnen så länge. Risken är att vi nu planerar sönder det.

– Det är hemskt roligt. Särskilt roligt är att möta uppskattning från olika besökare, säger Gun-Marie avslutningsvis innan det är dags att möta dagens första grupp.