Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare hotar flytta

Företaget Syntema i centrala Arbrå vill bygga ut. Men kommunens bygghandläggare ser små möjligheter att bevilja dispens från gällande detaljplan.

– Nu tittar vi på alternativen att flytta till Ovanåker eller Söderhamn, säger Johan Holmqvist, vd i bolaget.

Annons

Syntema i Arbrå AB är ett företag med tio anställda på Centralgatan, strax intill det tidigare kommunalhuset.

Företaget arbetar med industriell färgförsäljning och utbildning. Det senare gäller både våt- och pulverlackering.

Nu finns behov av att bygga ut utbildningsdelen. Det kräver att ytan blir omkring 100 kvadratmeter större. Det finns även planer på att ABB ska installera en lackeringsrobot som en del i utbildningsverksamheten.

– Vi har funnits på samma plats sedan början av 1960-talet. Och vi vill helst stanna kvar här, säger Johan Holmqvist.

Genom åren har fyra tidigare bygglov beviljats för utbyggnader av lokalerna. I dag disponerar företaget 1 000 kvadratmeter i de egna fastigheterna Nämndemannen 2 och 3.

Men nu är det stopp. Kommunens samhällsbyggnadskontor har klargjort att inga ytterligare avsteg från detaljplanen kan göras.

Efter det beskedet har Syntema dragit tillbaka sin bygglovsansökan. Någon prövning i miljö- och byggnämnden har alltså inte gjorts. Och därför finns heller inget myndighetsbeslut att överklaga.

– Vi känner oss motarbetade. Det känns som att kommunen sparkar undan fötterna på oss. Detta trots att det aldrig varit några klagomål mot verksamheten, säger Johan Holmqvist.

Men detaljplanen (som när den antogs 1962 kallades stadsplan) anger att området ska användas för bostadsändamål.

– Det är riktigt att det tidigare gjorts avsteg från planen. Men före 1976 såg lagstiftningen annorlunda ut. Då fanns det utrymme för andra tolkningar än det gör i dag, säger bygghandläggaren Helena Berglund.

– En utbyggnad strider mot planbestämmelserna, men byggrätten har också överskridits så mycket att det försvårar en dispens. Dessutom har en granne intill haft invändningar.

Men enligt Johan Holmqvist var grannen positiv från början.

– Vid den första kontakten såg inte heller kommunen några formella hinder, hävdar han.

Moderata oppositionsrådet Ingvar Persson agerar nu för att stötta företaget. I en motion föreslår han att detaljplanerna för delar av Arbrå centrum ses över.

– Är det något som det i dag inte är brist på i Arbrå, så är det bostäder. Detaljplanen bör anpassas till verkligheten, anser han.

Johan Holmqvist vill inte vänta. Han hade hoppats på ett klartecken redan under fjolåret. Han framhåller att ett liknande utbildningscenter bara finns i småländska Västervik.

– Det här behövs också längre upp i landet, säger Johan Holmqvist, som ser det som en spetskompetens.

Enligt honom kan nu företaget hamna i någon av grannkommunerna.

– Vi har två konkreta alternativ som vi ritar på. Att fortsätta diskussionen med Bollnäs kommun är knappast någon idé med tanke på hur vi behandlas, säger Johan Holmqvist.