Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare fick två års fängelse

I två år lurade mannen till sig pengar med cirka 240 falska fakturor. Bedrägeriet slutade med att han nu har en skuld på 2,4 miljoner kronor och är dömd till fängelse.

Annons

Nordanstigsföretagaren hade under två års tid lurat ett factoringbolag genom att skriva osanna fakturor. Nu döms han till två års fängelse för grovt bedrägeri.

- Vad det egentligen handlar om är ett rullande bedrägeri på 20 miljoner kronor, sade domaren.

Företagaren förklarade vid rättegången på tisdagseftermiddagen att han som egenföretagare i stort sett alltid levt under ekonomisk press.

Så kom han i akut pengabrist. Han anlitade sedan tidigare ett factoringbolag. Bolaget köpte hans fakturor och betalade direkt ut beloppet till honom, minus fem procent av fakturabeloppet. Factoringbolaget skickade i sin tur en faktura till företagarens kund.

Då kom företagaren på idén att han skulle skriva en påhittad faktura till factoringbolaget. Han hitta på att han hade gjort ett jobb åt sin största uppdragsgivare som han också hyrde lokal av och delade brevlåda med.

- Det var ett desperat behov att få ihop till den månadens utgifter. Det var bara tänkt som ett lån, sade han.

Fakturabeloppet fick han snabbt utbetalt till sig. Sedan höll han koll på när brevet från factoringbolaget till hans uppdragsgivare damp ned i brevlådan. Brevet tog hand om själv för att betala fakturan.

Han fortsatte skriva falska fakturor varvat med riktiga fakturor. Och så rullade det på. När bedrägeriet summeras blev det sammanlagt cirka 240 falska fakturor under två år med det totala beloppet på cirka 20 miljoner kronor. I slutändan står företagaren i skuld till factoringbolaget med nästan 2,4 miljoner kronor.