Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagaranda i sjukvården

Inför hotet om nerläggning av verksamheter på sjukhuset i Hudiksvall borde det vara en självklarhet att ompröva vissa kommunala beslut. Ett sådant beslut skulle kunna vara att utreda möjligheten att överta Hudiksvalls sjukhus.

Landstingets liksom kommunens verksamheter har nått vägs ände. I båda fallen rör det sig om för samhället viktiga verksamheter, sjukvård, utbildning och trygghet. När ansvaret för dessa frågor inte kan bäras i kollektiva system, det vill säga med politik och skatter, måste nya prövas om vi vill behålla den service vi kräver.

När det gäller landstinget så ser vi att verksamheten inte är lönsam, vi är måhända för friska och då krävs ett större och säkrare upptagningsområde. Ständigt ökade driftskostnader och löner leder till bantade och effektivare rutiner och därmed även till en okontrollerbar process

Kommunens verksamhet styrs av sysselsättningsgraden och årliga statliga stöd. Sårbarheten är därför i kristider mycket stor. Varje nytt åtagande i verksamheten måste noga utvärderas.

Sjukvården bör bli en högt prioriterad fråga för Hudiksvalls kommun nu när landstinget bevisligen inte klarar sina uppgifter. Inför hotet om nerläggning av verksamheter på sjukhuset i Hudiksvall borde det vara en självklarhet att ompröva vissa kommunala beslut och i stället prioritera sjukvården. Ett sådant beslut skulle kunna vara att utreda möjligheten att överta Hudiksvalls sjukhus.

Alternativet till landstingets sätt att bedriva sjukvård skulle därmed snabbt kunna ändras till en sjukvård baserad på privat eller kombinerat privat och offentlig verksamhet.

Kommunens roll skulle då bli att ansvara för lokaluthyrning från de välrustade och centrala fastigheterna. Här kan specialistmottagningar öppnas och ett nytt företagscentrum utvecklas, till gagn för Hälsingland och Hudiksvall och för dess företagsamhet.

Sven Nordström

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel