Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagandet ökar hos länets kvinnor

/
  • Gun-Irene Lång, sekreterare vid Hudiksvalls affärskvinnor, Lisa Andersson, vice ordförande vid Hudiksvalls affärskvinnor och Agneta Påhlin, projektledare för Främja kvinnors företagande, Region Gävleborg, konstaterar att det finns mycket arbete kvar innan villkoren är lika för män och kvinnor.

Kvinnors företagande ökar i betydligt snabbare takt än männens och lönsamheten ökar. Det visar siffror från Tillväxtverket.

Annons

– Jag tycker att det är helt fantastiskt att se de här siffrorna. Nu finns det också forskning där man kan se att kvinnligt företagande är något att räkna med.

Det säger Agneta Påhlin, projektledare för Främja kvinnors företagande vid Region Gävleborg.

Tillväxtverket har analyserat statistik från SCB och jämfört mäns och kvinnors företagande sedan 2006.

Gävleborg utmärker sig genom att omsättningen mer än fördubblades i kvinnors företag, en uppgång med 119 procent. Mängden sysselsatta ökade 55 procent under perioden och mängden nystartade företag ökade med 33 procent.

Under samma period ökade männens företag omsättningen med 17 procent, sysselsatta 8 procent och nystartade företag med 19 procent.

Kvinnorna tar också mer betalt: lönesumman ökade med 122 procent under perioden, jämfört med 28 procent hos männen.

Det gläder Lisa Andersson, vice ordförande vid Hudiksvalls affärskvinnor, som betonar vikten av att vara rak och tydlig i kommunikationen.

– Det är viktigt att våga vara tydlig i prissättningen. Vi får inte vara några mesar, betonar hon.

Både i länet och i riket är siffrorna tydliga: tillväxten i kvinnligt företagande slår männens med hästlängder i samtliga kolumner.

– Kvinnorna har nytänkandet. Se på spa-rörelsen. Många sa nej, det är inget att satsa på. I dag är det en miljardindustri och en turistmagnet, beskriver Agneta Påhlin.

Ändå består ojämlikheten. Till exempel har kvinnor svårare att få banklån. Med facit i hand anser Agneta Påhlin att det borde vara säkrare för en bakir att låna ut till kvinnor.

– De som sitter på pengarna behöver tänka om. Det satsas fortfarande mer på män och det är lättare för män att driva företag, ändå vinner kvinnligt företagande mark, konstaterar hon.

Hon jämför också satsningar på kvinnors och mäns företagande med offentliga medel under perioden 2009–2011 och fastslår att männen fått 1 431 miljoner, medan kvinnorna fått 116 miljoner under de åren.

I Gävleborg har 1 000 kvinnor deltagit i satsningar på kvinnligt företagande. De har gått ihop i affärsnätverk i länets alla tio kommuner och genomför utbildningar, håller föreläsningar och bygger nya företag.

Annons