Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagandet fortsätter att öka

Kommunen fortsätter att satsa på nyföretagandet, och det ger resultat.

Cirka 127 nya företag startades i Söderhamn under 2013. En svag ökning från tidigare år. Och ökningen beror delvis på dåliga tider.

– Det är en parameter som påverkar. En annan del är hur mycket pengar Arbetsförmedlingen har till starta eget-bidrag, säger Kent Lundquist, näringslivsstrateg.

Och den positiva trenden ger ringar på vattnet.

– Man blir inspirerad av alla andra som startar företag. Och som frisör vill man gärna ha en egen salong, säger Therese Öhrn.

Tillsammans med My Schelin gjorde hon verklighet av drömmen, och startade Hår och Kvalité i juni förra året.

– Att ha en anställning ger en jättebra grund. Men nu får man bredden, att inte bara klippa hår, utan även beställa varor och ta hand om allt annat, säger My Schelin.

Söderhamn blev utsedd till länets bästa företagarkommun, i Svenskt Näringslivs senaste rankning.

– Den långsiktiga satsningen är att vi har valt att prioritera entreprenörskap i skolan, vilket vi har fått pris för både nationellt och internationellt. Vi börjar redan i förskoleklass, säger Kent Lundqvist.

Han tycker att det ska vara lika lätt att starta eget som att ta en anställning. Att man ska tro på sin egen förmåga.

– Det viktiga när folk väl startar företag är att de har rätt förutsättningar för att lyckas. Kommunen erbjuder fyra starta eget-utbildningar per år för den som vill, berättar Kent Lundquist.

Han påpekar också vikten av att företaget är bärkraftigt och har rätt förutsättningar att överleva. Där erbjuds coachning från Nyföretagarcentrum.

Patric Blomqvist startade SPSF Måleri AB förra året.

– Det satsas mycket på företag, men det finns dåligt med jobb att utföra i Söderhamn, säger han. I Bollnäs rustar de upp skolor och förskolor och bygger nytt, så vi åker ofta till Bollnäs eller Ljusdal och jobbar.

Och det är få som lever fullt ut på sitt nystartade företag från början.

– De flesta som startar eget gör det som bisyssla och trappar ner sin anställning successivt för att slutligen helt kunna jobba med sin firma, berättar Kent Lundquist.

Och alla företag blir inte kvar.

– Visst är det flera som får lägga ner. Men det är ännu fler som startar, fortsätter han.

– Det är skönt att få sköta sig själv och jobba åt sig själv, styra jobbet som man själv vill. Och det är tur att man känner mycket folk. Det är kontakter som gäller, säger Patric Blomqvist.