Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag vill växa tillsammans

Söderhamnsföretagen ExCal och Avalon Innovation inleder samarbete för att skapa affärer och jobb.

– Det finns potential och gott om lokal ingenjörskraft, säger Jesper Sverin på ExCal.

Idén om samarbete mellan företagen föddes på golfbanan och i bilen på väg dit. Jesper Sverin, ExCal och Tommy Ramström, Avalon Innovation, två redan bekanta lokala entreprenörer kom på att de inte visste så mycket om den andres verksamhet. Något de tror sig dela med andra lokala företagare.

– Vi snackade och kom på att det våra företag gör är helt olika saker men som kuggar i varandra, säger Tommy Ramström, regionchef i Avalon Innovation.

För ExCal är testsystem ryggraden medan Avalon Innovation i Söderhamn i huvudsak sysslar med mekanisk konstruktion. Men den kompetens som de besitter efterfrågas ofta av samma kunder. Genom att samarbeta hoppas de nu att fler ska se värdet av helhetslösningar och närhet.

– Man kan se det som en tvåstegsraket. Först den vanliga verksamheten där vi kör på som vanligt och naturligt passar med varandra. Och så ett rent samarbete där vi gemensamt går ut mot kunder och kan erbjuda ax till limpa, säger Jesper Sverin, delägare och VD i ExCal.

ExCal har i dag flest kunder i Mälardalen medan Avalon Innovation har sin kundkrets inom en radie på tio mil. Deras erfarenhet är att lokala företag av okunskap om vad som finns och gammal vana söker sig bort för att hitta kompetens som inte sällan finns lokalt.

– Ja, det är känslan man har. Vill vi ha Söderhamn kvar som industristad så måste vi vända oss till de lokala också, säger Tommy Ramström.

Nu siktar de på att förmedla vilken kunskap som finns i husen och den lokalpatriotism de själva känner för Söderhamn.

– Det finns väldigt stor potential. Men alla kan sitta och prata, nu gäller det att vi visar vad vi kan. Det blir till att knacka dörr, möta kunder och se hur behovet ser ut. Gör vi rätt så kommer vi att lyckas, säger Jesper Sverin.

I dag jobbar tolv personer i ExCal medan Avalon Innovation har tio anställda. Båda räknar med att växa redan i år och båda företagen siktar på att kunna ha 20 anställda i framtiden. Om samarbetet ger nya och fler lokala kunder ser de en ännu bredare effekt.

– Vi har ambitionen att växa och samarbetar vi mer lokalt så kommer tillverkningen också hit. Det gäller att se nyttan av att ha något lokalt. Vill vi något med vår stad så gäller det att vi tar hit jobben, säger Tommy Ramström.