Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag vill krympa kostnader

Personalstyrkan på kundtjänstföretaget H1 i Bollnäs har mer än halverats de senaste åren. Och nu väntar en ny översyn.

H1 Communcation AB har sammanlagt cirka 270 anställda – de flesta på heltid – på fyra orter i Sverige samt Halden i Norge och Tallinn i Estland. Huvudkontoret och drygt hälften av de anställda finns i Östersund.

Verksamheten i Bollnäs ingick i affären, när H1 på våren 2010 köpte delar av bolaget Anthill (tidigare Softcom), som då hade genomgått en långdragen rekonstruktion.

– Vi tog över max 60 personer i Bollnäs då – och i dag har personalstyrkan krympt till 22, i samband med att vi haft ett stort avtal som minskat successivt, säger vd:n och delägaren Mattias Lööv.

De anställda i Bollnäs arbetar med teknisk support – till exempel för tv och datorer – på uppdrag av större och mindre företag. Lokalerna på Heden, där H1 disponerar större delen av ett våningsplan på cirka 800 kvadratmeter, hyrs av Bollnäs kommun. Där har kommunen ställt i ordning ytterligare ett våningsplan för den tidigare hyresgästens expansionsplaner – som står outhyrt i dag.

– Lokalerna i Bollnäs rymmer fortfarande 60 personer och är alldeles för stora i förhållande till dagens verksamhet, säger Mattias Lööv. Så vi diskuterar en anpassning av lokalerna till dagens personalstyrka med kommunen. Vi behöver mindre lokaler för att minska kostnaderna.

Helst vill företaget ha fler kunder, för att trygga verksamheten.

– Branschen är beroende av kunder – och vi ökar eller minskar, beroende på vilka kunder vi har. Företaget går inte dåligt, men avtal kommer och går och vi måste hela tiden anpassa kostymen efter intäkter och uppdrag.

I förra veckan hölls ett möte med personalen i Bollnäs.

– Vi informerade om att vi måste se över både bemanning och verksamhet. Och det är ingen hemlighet att vi kan komma att behöva anpassa oss ytterligare. Men vi har bestämt att vi ska vara kvar i Bollnäs.

En hotbild som oroar Mattias Lööv, är förslagen om höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar under 26 år efter valet i höst.

– Det är det värsta som kan hända för oss. Det skulle öka våra kostnader med tre miljoner kronor per år – och vi har drygt en miljon i vinst i dag. Våra jobb är ingångsyrken, där ungdomar kan få jobb efter gymnasiet om de har it-kompetens. Och om vi vill höja priserna, flyttar kunderna uppdragen till andra länder.